Ik bouw verhalen, jij spaart tijd

Originele copywriting

juli 21

Zoek je auteursvrije foto’s voor je blog of website?

Je weet dat je om een aantrekkelijke website te hebben, dat je foto's nodig hebt. Mensen zijn visueel ingesteld. Zonder prentjes, minder succes. Dus denk je: gewoon een paar foto's van internet plukken en een paar foto's zelf maken met mijn smartphone. Maar dat is een heel slecht idee.

1. Kopieer geen foto's van internet

Op de meeste foto's rust er immers een copywright of auteursrecht. Als je zo'n foto gebruikt op jouw website, dan kan je vervolgd worden om de auteursrechten te vergoeden. Als je weigert de vergoeding te betalen, kan dit leiden tot een rechtszaak of tot het afsluiten van je website voor een inbreuk op auteursrecht.

2. Gebruik geen foto's van je smartphone

Deze zijn gewoon niet professioneel genoeg voor ondernemingen. Als jouw foto's amateuristisch lijken, dan kan je jouw businessimago schade toebrengen. 

3. Hoe kan je legitieme foto's verkrijgen voor jouw website en blogberichten? 

Je hebt hiervoor verschillende opties:

1. Vraag het gewoon aan de eigenaar van de foto's

Soms moet je gewoon de toelating vragen door een e-mail te sturen naar de eigenaar van de foto's. Sommigen zullen graag een toestemming geven in ruil voor bronvermelding. Anderen zullen een vergoeding vragen. Het is dan aan jou om te beslissen wat je doet. 

2. Huur een fotograaf in

Een professionele fotograaf zal jouw producten, goederen, diensten professioneel in beeld brengen. Foto's kunnen genomen worden met jouw merk in het achterhoofd. Dit is wel de meest dure optie. Maar de kost kan je terugverdienen omdat de foto's zullen werken als uithangbord voor je merk. Je kan dergelijke foto's ook gebruiken voor je homepage. 

Foto's op website of blog

Ailbhe Flynn via Unsplash

3. Download van een fotostockwebsite

Dit zijn websites waar je, al dan niet mits betaling, auteursvrije foto's kan downloaden. 

Hieronder vind je een lijstje waar je gratis foto's kunt vinden, vrij van auteursrechten. Vaak wordt echter wel gevraagd om de website en fotograaf te vermelden op je website. Misschien ken jij er nog? Dit is dus mijn lijstje:

 • www.unsplash.com: mijn favoriet zoals je al kon zien op deze website.

 • www.everypixel.com: zowel betalende als gratis foto's, maar je kan aanduiden dat je enkel de gratis foto's wilt zien. Je kan je inschrijven op een mailing waarbij je wekelijks foto's in je mailbox krijgt.

 • www.skitterphoto.com: browsen vrije foto's, niet zo groot assortiment.

 • www.picjumbo.com: meer dan 3000 auteursvrije foto's, je kan ook in pakket downloaden.

 • www.shotstash.com: beperkter assortiment, je kan bij elke foto zien onder welk keywoord hij gerangschikt staat.

 • www.stocksnap.io: je kan via stocksnop gedurende 30 dagen gratis 10 foto's downloaden van shutterstock.

 • www.pexels.com: je krijgt er ook betalende foto's te zien tijdens je zoektocht, redelijk uitgebreid.

 • http://pixabay.com: uitgebreid aanbod, je krijgt ook 20% korting voor betalende foto's die je ziet.

 • www.foodiesfeed.com: het woord zegt het zelf: gratis foto's over eten.

 • www.gratisography.com: beperkt aanbod, foto's staan per categorie, je kan 1 maand Shutterstock enkele foto's downloaden via deze site.

 • www.freestocks.org: beperkt aanbod, originele foto's.

 • www.kaboompics.com: heeft ook betalende versie, foto's hier zijn vaak redelijk origineel heb ik de indruk, net als bij Unsplash.

 • www.lifeofpix.com: originele foto's die je niet bij andere tegenkomt, gerangschikt per categorie.

 • www.focastock.com: uitgebreide categorieën om te zoeken.

 • www.littlevisuals.co: zeer mooie foto's, groot aanbod, hoge resolutie, zoeken niet zo gemakkelijk.

 • www.burst.shopify.com: je kan zoeken via business-ideas waarbij je foto's vindt voor de meest voorkomende webshops die je per pack kan downloaden.

 • www.picography.co: uitgebreid aanbod, behoort tot mooiere categerie foto's.

 • www.jaymantri.com: site van Ajay Mantri, prachtige designfoto's voor een blog.
 • www.wunderstock.com: zeer mooie gratis foto's.

  Bij een aantal van deze websites kan je ook auteursvrije video's vinden. Daarnaast heb je ook nog de grafische tool Canva waar je een groot aanbod auteursrechtvrije foto's vindt. Nu heb je geen enkel excuus meer om je blog of website niet mooier te maken en te voorzien van mooie foto's.

"Everyone wants to be seen. Everyone wants to be heard. Everyone wants to be recognized as the person that they are and not a stereotype or an image. — Loretta Lynch

Voor je stopt met lezen, nog dit:

Op deze website maak gebruik ik van affiliatelinks. Een woordje uitleg als je niet weet wat dit is. Het goede nieuws: het kost je niets, maar telkens je iets koopt via een affiliatelink op deze website, krijg ik een kleine vergoeding, waarvoor ik jou dankbaar ben. Wil je meer weten over affiliatelinks, lees dan deze blogpost: geld verdienen met bloggen: affiliatemarketing.

Vind je de informatie op deze website interessant, dan mag je me altijd trakteren op een virtuele koffie via https://petje.af/blogschrijver. Misschien kunnen we dan eens met iedereen die dit gedaan heeft, jaarlijks een echte virtuele koffieklets houden?

Online resultaten nodig?

Geen tijd?


Als je:

Verkoop, verkeer, leads,

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.


Over de auteur

Bo Vickery

Bo is selfpublishing auteur en SEO-gericht copywriter vol creativiteit. Wie meer wilt weten, leest over mij of dit blogbericht.

Maar eigenlijk ben ik niet belangrijk, maar jij.

Tags

Woorden zijn belangrijk

Workshop:

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Websitebezoekers blijven maar 10 tot 20 seconden op jouw website. 97% leest enkel de titels om te beslissen of ze verder lezen. Hoe zijn jouw titels?

Wil je jouw websitebezoekers verleiden met onweerstaanbare titels? Wil je een antwoord op je vragen die je hebt over je website? Een cursus die meegroeit met de antwoorden op de vragen die jij je stelt. Ontdek de geheime verkoopcode.

Reserveer nu al je plaats met een eenmalige introductiekorting van 40% voor deze workshop

Ben je het beu om nog eens een wandeling te maken?

Doe zoals Isaac Newton:

leer bij in periodes van pandemie met gratis waanzinnige tips om je website te verbeteren

Een quarantaineperiode is ideaal om te starten met bloggen (waarom niet over jouw wandelervaringen?) of om een boek te schrijven. 

Wist je dat Newton in 1666 zowel de wet van de zwaartekracht en de aard van het licht ontdekte tijdens een quarantaineperiode wegens de pest?

Wat als je deze tijd zou gebruiken om je website te verbeteren? 
O ja, wil je op reis en in zijn voetsporen treden, via deze link kan je een wandeling doen in Engeland waar Newton verbleef tijdens zijn quarantaine.

Dus gebruik deze quarantaine om te bloggen en te schrijven met waanzinnige gratis tips van Blogschrijver op de eerste van de maand om je maand goed te starten. 

>
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial