juli 24

Welke soort schrijver ben jij?

Iedereen spiegelt zich aan voorbeelden. Als schrijver moet je dat zeker doen. Veel lezen om inspiratie op te doen. Veel schrijvers volgen in wat ze doen. Je volledig onderdompelen in de schrijverswereld. Maar je mag je er ook niet blind op staren. Want iedereen heeft zijn eigen stijl. Je bent authentiek. Bovendien kan je schrijvers indelen in 3 grote categorieën:

1. De mythologische schrijvers

Deze schrijvers schrijven in hun verhalen de avonturen van een held. Een verhaal is een avonturenreis. De levensloop van het verhaal van een held. Het hoofdpersonage vertrekt uit een vertrouwde wereld, beleeft allerlei avonturen, wordt geholpen door mentors en helpers, krijgt te maken met vijanden, maar uiteindelijk komt de held thuis als overwinnaar. Dit is gebaseerd op de theorieën en het boek van Joseph Campbell De reis van de held. Ook Christopher Vogler heeft in The writer’s journey hierover geschreven. De theorie is dat er door de eeuwen heen een stramien bestaat waarin verhalen worden geschreven. Een stramien en structuur die ons onderbewuste aanspreekt. Veel bestsellers zouden deze structuur volgen, o.a. Harry Potter, Star Wars, The hobbit, enzovoort… Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar wel in geloof. Ik lees nogal veel over onbewuste en na het verschijnen van mijn eigen thriller Niets is wat het lijkt. Het witte dorp heb ik ontdekt dat ik onbewust geschreven heb volgens dit stramien. Wil je een iets toegankelijker Nederlandstalig boek hierover, dan kan ik je het boek van Mieke Bouma Storytelling in 12 stappen aanraden. Ik val persoonlijk in deze categorie van schrijvers.

2. De schrijver-architect

Deze schrijvers zijn vooral bezig met de structuur van het verhaal, het verloop van de gebeurtenissen. De flow van het verhaal, zou ik zeggen. Als je denkt dat dit eerder je ding is, raad ik je aan om Screenplay van Sid Field te lezen. Veel Hollywoodfilms volgen wat er in zijn boek staat: de drie-actstructuur:

  • in het eerste deel wordt de situatie geschetst, maak je kennis met personages en zijn er obstakels,
  • in het tweede deel wordt het verhaal ontwikkeld
  • in het laatste deel komt de ontknoping

Een Nederlands boek hierover is dat van Ger Beukenkamp De verborgen schrijver of het boek van Rogier Proper Kill your darlings. Zeker als je ervan droomt om ooit scenario’s voor film of televisie of toneelstukken te schrijven (waarom niet, denk groot) is deze lectuur een must-read.

3. De schilderende schrijver

Het woord zegt het zelf: dit zijn de schrijvers die zeer beeldend schrijven. Ze beschrijven de landschappen, de huizen, kortom je ziet alles perfect voor je. Een voorbeeld van een boek dat gaat over het leven van een schrijver, maar tegelijkertijd op deze manier geschreven is, is het boek van Renate Dorrestein: Het geheim van de schrijver. Overigens gratis te lezen als e-book als je een abonnement hebt op Kobo Plus (30 dagen gratis).

Kijk eens naar jezelf, naar je schrijfsels. In welke categorie pas jij? Of is het een mengeling? Een schrijver moet ook lezen. Bijleren over je vak is een must in elk beroep. Ook in dat als schrijver. Dus als je wilt beginnen schrijven, neem dan eens een kijkje in deze boeken. Ik ben ervan overtuigd dat je zal bijleren.

Quote: Theysaidso
Foto:  Jason Strull  via Unsplash

Lees ook bij Blogschrijver:

Waarom een boek schrijven? Om deze 14 redenen schrijf je een boek
Met deze 7 stappen begin je aan je eigen boek te schrijven
Hoe een schrijfroutine in je leven brengen
Hoe kan een habittracker helpen bij je dagelijkse schrijfroutine?
Slaap is nodig om creatief te schrijven

Vind je de informatie op deze website interessant, dan kan je me trakteren op een virtuele koffie via https://petje.af/blogschrijver.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks. Dit kost je niets, maar telkens je iets koopt via een affiliatelink op deze website, krijg ik een kleine vergoeding. Wil je meer weten over affiliatelinks, lees dan deze blogpost: geld verdienen met bloggen: affiliatemarketing
Over de auteur 

Bo Vickery is een selfpublishing auteur die door haar lezers de Belgische Dan Brown wordt genoemd. Wil je meer weten? Lees de pagina Over Mij.

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke soort schrijver ben jij?

Tags

christopher vogler, ger beukenkamp, jospeph campbell, renate dorrestein, sid field


Voor je weggaat, misschien lees je in deze blogs ook nog iets interessant?

Welk lettertype gebruiken voor mijn blog of website?

Betere webteksten op je blog of website – 9 tips

Ontvang gratis tips van Blogschrijver!

>
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial