Iedereen spiegelt zich aan voorbeelden. Als schrijver moet je dat zeker doen. Veel lezen om inspiratie op te doen. Veel schrijvers volgen in wat ze doen. Je volledig onderdompelen in de schrijverswereld. Maar je mag je er ook niet blind op staren. Want iedereen heeft zijn eigen stijl. Je bent authentiek. Bovendien kan je schrijvers indelen in 3 grote categorieën:

1. De mythologische schrijvers

Deze schrijvers schrijven in hun verhalen de avonturen van een held. Een verhaal is een avonturenreis. De levensloop van het verhaal van een held. Het hoofdpersonage vertrekt uit een vertrouwde wereld, beleeft allerlei avonturen, wordt geholpen door mentors en helpers, krijgt te maken met vijanden, maar uiteindelijk komt de held thuis als overwinnaar. Dit is gebaseerd op de theorieën en het boek van Joseph Campbell De reis van de held. Ook Christopher Vogler heeft in The writer’s journey hierover geschreven. De theorie is dat er door de eeuwen heen een stramien bestaat waarin verhalen worden geschreven. Een stramien en structuur die ons onderbewuste aanspreekt. Veel bestsellers zouden deze structuur volgen, o.a. Harry Potter, Star Wars, The hobbit, enzovoort… Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar wel in geloof. Ik lees nogal veel over onbewuste en na het verschijnen van mijn eigen thriller Niets is wat het lijkt. Het witte dorp heb ik ontdekt dat ik onbewust geschreven heb volgens dit stramien. Wil je een iets toegankelijker Nederlandstalig boek hierover, dan kan ik je het boek van Mieke Bouma Storytelling in 12 stappen aanraden. Ik val persoonlijk in deze categorie van schrijvers.

2. De schrijver-architect

Deze schrijvers zijn vooral bezig met de structuur van het verhaal, het verloop van de gebeurtenissen. De flow van het verhaal, zou ik zeggen. Als je denkt dat dit eerder je ding is, raad ik je aan om Screenplay van Sid Field te lezen. Veel Hollywoodfilms volgen wat er in zijn boek staat: de drie-actstructuur:

  • in het eerste deel wordt de situatie geschetst, maak je kennis met personages en zijn er obstakels,
  • in het tweede deel wordt het verhaal ontwikkeld
  • in het laatste deel komt de ontknoping

Een Nederlands boek hierover is dat van Ger Beukenkamp De verborgen schrijver of het boek van Rogier Proper Kill your darlings. Zeker als je ervan droomt om ooit scenario’s voor film of televisie of toneelstukken te schrijven (waarom niet, denk groot) is deze lectuur een must-read.

3. De schilderende schrijver

Het woord zegt het zelf: dit zijn de schrijvers die zeer beeldend schrijven. Ze beschrijven de landschappen, de huizen, kortom je ziet alles perfect voor je. Een voorbeeld van een boek dat gaat over het leven van een schrijver, maar tegelijkertijd op deze manier geschreven is, is het boek van Renate Dorrestein: Het geheim van de schrijver. Overigens gratis te lezen als e-book als je een abonnement hebt op Kobo Plus (30 dagen gratis).

Kijk eens naar jezelf, naar je schrijfsels. In welke categorie pas jij? Of is het een mengeling? Een schrijver moet ook lezen. Bijleren over je vak is een must in elk beroep. Ook in dat als schrijver. Dus als je wilt beginnen schrijven, neem dan eens een kijkje in deze boeken. Ik ben ervan overtuigd dat je zal bijleren.

Lees ook bij Blogschrijver:

Waarom een boek schrijven? Om deze 14 redenen schrijf je een boek
Met deze 7 stappen begin je aan je eigen boek te schrijven
Hoe een schrijfroutine in je leven brengen
Hoe kan een habittracker helpen bij je dagelijkse schrijfroutine?
Slaap is nodig om creatief te schrijven

Online resultaten nodig?

Geen tijd?


Als je:

Verkoop, verkeer, leads,

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.


Over de auteur

Bo Vickery

Bo is selfpublishing auteur en SEO-gericht copywriter vol creativiteit. Wie meer wilt weten, leest over mij of dit blogbericht.

Maar eigenlijk ben ik niet belangrijk, maar jij.

Tags

Woorden zijn belangrijk

Workshop:

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Websitebezoekers blijven maar 10 tot 20 seconden op jouw website. 97% leest enkel de titels om te beslissen of ze verder lezen. Hoe zijn jouw titels?

Wil je jouw websitebezoekers verleiden met onweerstaanbare titels? Wil je een antwoord op je vragen die je hebt over je website? Een cursus die meegroeit met de antwoorden op de vragen die jij je stelt. Ontdek de geheime verkoopcode.

Reserveer nu al je plaats met een eenmalige introductiekorting van 40% voor deze workshop

Ben je het beu om nog eens een wandeling te maken?

Doe zoals Isaac Newton:

leer bij in periodes van pandemie met gratis waanzinnige tips om je website te verbeteren

Een quarantaineperiode is ideaal om te starten met bloggen (waarom niet over jouw wandelervaringen?) of om een boek te schrijven. 

Wist je dat Newton in 1666 zowel de wet van de zwaartekracht en de aard van het licht ontdekte tijdens een quarantaineperiode wegens de pest?

Wat als je deze tijd zou gebruiken om je website te verbeteren? 
O ja, wil je op reis en in zijn voetsporen treden, via deze link kan je een wandeling doen in Engeland waar Newton verbleef tijdens zijn quarantaine.

Dus gebruik deze quarantaine om te bloggen en te schrijven met waanzinnige gratis tips van Blogschrijver op de eerste van de maand om je maand goed te starten. 

>
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial