Inhoudstafel
 

Starten met bloggen gaat niet gewoon over het beginnen met het schrijven van blogs. Beginnen met bloggen betekent dat je een idee uitwerkt, zodat je weet wat je wilt doen, het gaat om durven en volhouden. Maar het gaat ook over plezier om te bloggen.
Zijn er niet teveel mensen die bloggen? Nee, je hebt nooit bloggers genoeg. Zelfs al is er al geschreven over het onderwerp dat je in gedachten hebt, jouw blog is persoonlijk. In jouw persoonlijkheid ligt je kracht om anders te zijn dan de reeds bestaande blogs.

Een blog schrijven is altijd een goed idee.

Dus waarom zou je niet starten met bloggen?

Een blog is bedoeld als een persoonlijk verhaal dat je op het internet plaatst op een specifieke plaats: een weblog of eigen website. Het is een manier om meer bezoekers aan te trekken. Blogs kunnen dus zowel persoonlijk zijn, maar ook zakelijk. Sommigen zeggen dat blogs dood zijn, maar dat is helemaal niet waar. Een facebookbericht, linkedin- of twitterbericht zal nooit een blogpost kunnen vervangen. Blogs zorgen ervoor dat je website beter gevonden wordt - zoekmachines zijn er dol op - blogs zijn persoonlijker en je kan er je creativiteit meer in kwijt. Een blog is voor een lezer herkenbaar en hij krijgt het gevoel dat hij een gesprek met je voert.

Maar waarom zou je nu starten met een blog?

Zeker deze coronatijden zijn ideaal om te starten met een blog.  Dankzij sociale media kunnen je blogposts ook gedeeld worden, waardoor je met mensen in contact kan komen. En dat zonder mondmasker, sociale distancing of handgel.Om te starten van een blog bestaan er een aantal goede redenenen, ik som er kort enkele op, opgesplitst tussen bloggen voor je eigen plezier en bloggen voor professionele redenen.


1. Bloggen voor plezier


1. Bloggen helpt je om nieuwe dingen te leren

Dit is volgens mij één van de meest motiverende factor aan het bloggen. Je leert hoe een website op te zetten, hoe goede teksten schrijven, hoe je leuke ideeën kan verzamelen. Je kijkt naar andere blogs en welke opmerkingen en commentaar je krijgt van volgers. Je verbetert gewoon je kennis over de onderwerpen waarover je blogt. 


2. Bloggen zorgt ervoor dat je gedachten meer helder zijn

Doordat je blogt, dan leer je om meer na te denken over de dingen. Over de wereld op zich, over een bepaalde sector, over je relaties en over levenskwesties. Je staat meer stil bij alles. Je gedachten zullen meer gestructureerd en helder zijn. Als dat geen reden is om te bloggen. Bloggen zorgt dus voor zelfreflectie. Je denkt meer na over jezelf en de wereld om je heen. Ook oudere blogberichten lezen kan verhelderend zijn om te zien welke weg je hebt afgelegd, hoe je bent geëvolueerd.


3. Bloggen zorgt er voor dat je anderen kan helpen

Bloggen kan ervoor zorgen dat je een held bent, wist je dat? Door je verhaal te delen, inspireer je anderen om ook gebruik te maken van hun verborgen talenten en krachten. Door te schrijven over wat je bezig houdt, over gezondheid, over persoonlijke ontwikkeling, over relaties of sociale onderwerpen, kan je het leven van anderen veranderen. Je zal anderen inspireren. Klinkt een beetje arrogant, maar zo is het wel. Altijd zijn er andere mensen die iets van jou leren, die iets veranderen in hun leven door wat je vertelt. Wat is er mooier dan gratis en belangeloos anderen te helpen en te inspireren?

4. Bloggen verbetert je schrijfvaardigheden

Ik ben misschien bevooroordeeld als schrijver, maar je kan nooit genoeg schrijven. Schrijven vraagt blijvende oefening. Bloggen zorgt voor die regelmatige oefening. Een blog dwingt je om jouw schrijfkrachten te oefenen.  Als je niet graag schrijft, kan je zelfs bloggen door te spreken: je spreekt gewoon in wat je wilt vertellen en laat dit omzetten in getypte tekst via spraakherkenningssoftware zoals Dragon of laat je audio transcriberen.

Ik geef toe, je moet van schrijven houden om een blog bij te houden. Schrijven is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Een blog leert je anders naar de wereld kijken. Want blogs houden van lijstjes (waarom denk je dat dit een lijstje is?). Je hoeft geen grote investeringen te doen om je schrijfsels op de wereld los te laten. Iedereen kan schrijven, jij dus ook in je eigen stijl. Je hoeft geen literair genie te zijn om te bloggen, daarvan zijn er al genoeg.


5. Je spraak zal verbeteren door te bloggen

Doordat je schrijft, verbetert ook je spreken. En als je jouw blogberichten inspreekt, zal je zeker beter spreken. Hoe meer je leert over de onderwerpen waarover je blogt, hoe meer je er ook zal over spreken. Je zal met meer zelfvertrouwen spreken. Bloggen zal je ook helpen als je voor een publiek moet spreken. 


6. Door te bloggen word je zelfzekerder

Door te bloggen kom je in aanraking met verschillende meningen en standpunten. Je zal verschillende visies samenbrengen op je blog. Als je fouten maakt tijdens het bloggen, zal je daar ook beter mee leren omgaan. Je staat terug op zoals alle superhelden en gaat gewoon verder, maar je hebt iets geleerd. Je leert fouten te vermijden. Door te bloggen ontdek je waar jouw sterktes liggen en hoe je jouw zwaktes kan verbeteren. Je zal beter tegen kritiek kunnen en vleierij beter kunnen plaatsen. 


7. Je kan meer van jezelf laten zien door te bloggen

Je ideeën werk je dieper uit in een blogpost dan op twitter, facebook of instagram. Je kan meer van jezelf laten zien. Je werkt er meer aan waardoor je nieuwe inzichten kan krijgen. En het mooie is: dankzij zoekmachines gaan je ideeën voor jaren mee.


8. Bloggen geeft je meer discipline

Doordat je regelmatig iets moet posten op je blog, zal je een routine, een discipline moeten ontwikkelen.  Als je problemen hebt om je aan bepaalde taken te houden, zal je dit met bloggen toch moeten leren. Je zal met deadlines moeten leren omgaan en tegemoetkomen aan de noden van je lezers. 


9. Bloggen is een uitdaging

Een blog is een uitdaging, want je gaat dit doen naast je andere dagdagelijkse bezigheden. Dit kan wel eens een uitdaging zijn. Door te bloggen zal je verplicht zijn om meer te groeien. Want je zal nieuwe dingen moeten leren als je van je blog een succes wilt maken. 


10. Je blog is jouw eigen koninkrijk

Op je blog kan je zijn wie je wilt. Je kan doen wat je wilt. Geen redacteurs om je teksten na te lezen, geen marketingspecialisten die je zeggen wat je wel of niet mag doen. Je kan schrijven over wat je wilt. 11. Door te bloggen kom je in contact met andere mensen

Je deelt ervaringen, verhalen en kennis. Alles is leuker als je het kan delen. Want je wilt toch vertellen hoe iets gegaan is? Wat je ervaringen zijn? Wat je leuk vindt en wat niet? Hoe goed dat boek was? Hoe aangenaam die uitstap? Door kennis te delen kan je nieuwe kennis opdoen door het contact met anderen.

Je zult nieuwe mensen ontmoeten. Via reacties, via sociale media kunnen er mooie contacten ontstaan met gelijkgestemde zielen. Mensen die houden waar jij van houdt. Het internet is niet altijd hard, maar biedt de kans om je wereld te vergroeten.


12. Bloggen herinnert je eraan dat jij uniek bent

Niemand is zoals jij, niemand denkt zoals jij. Het is de manier om je unieke ideeën te delen met de wereld. Ideeën die je anders voor jezelf houdt of enkel in je eigen bubbel geuit worden. Anderen leren jouw unieke persoonlijkheid kennen.


13. Je haalt voldoening uit het bloggen

Het is leuk om te bloggen. Je creëert iets in plaats van iets te consumeren. Je toont waar je enthousiast van wordt, wat je kent, je wisselt van gedachten met anderen. Je kan je buikgevoel volgen. Je bent er gewoon in je unieke zelf. Als dat geen voldoening geeft.

Blogger

Blogger


14. Bloggen heeft een blijvende waarde

Wat je blogt, blijft bestaan. Jaren later wordt een blogpost nog gevonden door iemand via de zoekmachines. Zeker als je tags en categorieën gebruikt. Wat je ooit deed, zijn mensen vaak vergeten, maar een blogpost die blijft bestaan.


15. Je leert dat er meer dan één waarheid bestaat

Nee, ik heb het hier niet over complottheorieën. Maar door research voor je blogonderwerp, door reacties en opmerkingen, door nieuwe contacten, zie je dat er aan elk verhaal verschillende kanten zijn.


16. Door bloggen voel je je minder eenzaam

Een reactie van andere mensen dat zij hetzelfde meegemaakt hebben of dat zij dezelfde weg hebben afgelegd, doet je gewoon beseffen dat jij niet de enige bent die op deze wereld het soms eens lastig heeft.


17. Door te bloggen krijg je oog voor wat kostbaar is

Bloggen heeft mijn kijk op de wereld veranderd. Want doordat je altijd inspiratie zoekt, dingen dieper en breder uitdiept, denk je automatisch over bepaalde dingen meer na dan dat je zou doen moest je niet bloggen.Je denkt na of iets een blogpost waard is of niet. Je staat meer stil bij alles om te oordelen wat belangrijk is en wat niet. Wat in deze coronatijden ook meegenomen is, niet?


18. Bloggen is een must voor schrijvers to be

Als je graag schrijver wilt worden of neen, ik herformuleer mijn zin want als je blogt ben je al een schrijver, als je graag een boek wilt schrijven, dan moet je zeker bloggen. Het is een goed begin om je schrijfskills te verbeteren, je ideeën te toetsen, je stijl te zoeken. Plus het is minder werk dan een boek schrijven!


19. Je hebt invloed als blogger

De influencers worden ze soms genoemd. (Neen, niet die komische reeks op Vier, daar heb ik het niet over). Ze lanceren vaak iets nieuws, zoals nieuwe woorden. Samsonseks, weet je nog? Ze worden soms gevraagd door bedrijven om een blog te schrijven. Ze hebben dus invloed. Zou jij geen invloed willen hebben op de wereld om je heen?


20. Je kan je hobby's en passies promoten door te bloggen

Je kan altijd bloggen over je hobby's. Of het nu gaat om het maken van brood, voetballen, kunst, design of muziek. Praten over je passie op je blog, zal gelijkgestemde lezers aantrekken. Waardoor je dan weer nieuwe mensen kan ontmoeten.


21. Bloggen kan ervoor zorgen dat je een extraatje verdient

Nee, je hoeft nu niet te verwachten dat het geld zal binnenstromen. Maar als je hard werkt en regelmatig blogposten publiceert, dan weet je nooit wat er kan gebeuren. Je kan producten aangeboden krijgen, gevraagd worden om tegen betaling een blogpost te schrijven. Of je kan zelf werken met affiliatelinks.


22. Door te bloggen maak je iets van je leven

Misschien wel de belangrijkste reden van allemaal: je kan met een blog iets van je leven maken. Je hebt impact. Want door te bloggen, denk je meer na over je bezigheden, hoe het er in de wereld aan toe gaat, wat anderen doen. Voor je het weet worden je blogposts gedeeld of krijg je opdrachten door het bloggen. Bloggen kan je doen nadenken over veranderingen die je wilt doorvoeren in je leven. Het sterkt ook je doorzettingsvermogen want wat ga je doen: lui in de zetel liggen en stoppen met je blog of toch maar op zoek gaan naar inspiratie en verder bloggen? Wie weet vind je door het bloggen wel je toekomst, je zielsbestemming? En word je een echte blogheld.

2. Professioneel bloggen


23. Bloggen biedt je de kans om geld te verdienen

Hierboven werd dat al eens aangehaald. Maar ook als professional kan je meer geld verdienen door te bloggen. Je kan er meer klanten door vinden. Je kan advies of les geven aan mensen die je anders niet zou bereiken. Je kan zelfs aan affiliatemarketing doen. Wie weet kan je zelfs van bloggen een fulltime beroep maken?


24. Om te bloggen heb je geen specifieke kwalificaties nodig

Je kan een WordPress-website opbouwen in een uurtje. Je kan teksten schrijven op momenten dat het je past. Je kan je blogs zelfs inspreken. Je hoeft eigenlijk geen externe hulp te hebben om te kunnen bloggen. Er bestaat geen diploma van blogger. 


25. Bloggen is niet duur

Je hoeft gewoon de domeinnaam en de hosting van je blog te betalen en je kan al starten met een blog. Zeker als je aan selfhosting doet. Een website hoeft dus niet duur te zijn. Kan je jouw website zelf niet maken? Dan kan je altijd op Fiverr terecht om iemand te vinden die goedkoop voor jou een website kan maken. 


26. Met bloggen beïnvloed je de publieke opinie

Door te bloggen geef je je mening aan een breed publiek. Je kan nuttige informatie geven (bijv. wat is de beste keuze voor een stofzuiger, hoe werkt een stofzuiger,...). Je kan misverstanden rechtzetten (bijv. een stofzuiger kan stil werken). Je kan maatschappelijke thema's aankaarten als dit past bij je professionele activiteiten (bijv. de kinderarbeid bij het maken van kledij). Je kan de overheden ook bereiken door te bloggen (bijv. de slechte staat van een weg). 


27. Door te bloggen bouw je aan je professionele geloofwaardigheid

Door te bloggen vind je misschien wel de job van je leven. Ondernemingen zijn altijd op zoek naar mensen die goed kunnen schrijven, die creatief zijn. Content marketing en copywriting zijn beroepssectoren die in de toekomst volgens mij enkel maar zullen groeien aangezien onze leefwereld zich - ook door corona - steeds meer online afspeelt.


28. Bloggen helpt je aan een online publiek

Door je blog kan je het aantal mensen dat je bereikt verhogen. Je kan er terugkerende klanten door krijgen of zelfs een echte fanclub uitbouwen. 


29. Een blog helpt je om je werk te publiceren

Je blog dient voor het publiceren van je eigen schrijfsels. Dan is een eigen boek of e-book niet ver weg. Dat is niet zo'n grote stap verder. Door een eigen boek of e-book groeit jouw professioneel aanzien. Ben je illustrator, fotograaf, kunstenaar, ambachtsman dan kan je blog een tentoonstellingsruimte zijn van wat je kan. Ben je een vakman, dan kan je via een blog je realisaties tonen. 


30. Door een blog kan je praten met je (potentiële) klanten

Je kan vragen stellen aan je potentiële klanten wat hun problemen en noden zijn. Je kan hun mening vragen over een project dat gepland is. Zo weet je wat er leeft bij je doelpubliek en kan je jouw producten en diensten er beter op afstemmen. 


31. Bloggen kan je helpen om deals te sluiten

Via het bloggen bereik je andere ondernemingen en consumenten. Daardoor kan je opvallen bij mensen waar je dat anders nooit zou doen. Je kan ook een onderwerp kiezen om over te bloggen dat het best bij jouw professionele activiteiten past. Dit kan leiden tot een vraag tot advies of wie weet, een nieuw ander jobaanbod.


32. Bloggen helpt je aan freelancejobs

Werken in een freelancejob zit in de lift. Een blog is een uitstekende gelegenheid om je talent te tonen en kan helpen om jou aan nieuwe klanten te helpen. Je kan betaald worden voor iets dat je graag doet: bloggen!


Conclusie: waarom te starten met bloggen?

Mijn motto is: als het iets is waarvan je voelt dat je het zou mogen doen, waaraan je vaak denkt, iets dat onverwachts door je dagelijkse gedachtenstroom fladdert, dan mag je het niet negeren. Voel je dat schrijven en bloggen iets is dat je zou moeten doen? Doe het gewoon. Dus waarop wacht je om ook te starten?

Je twijfelt nog? Niet doen, gewoon beginnen. Dan word jij de volgende blogheld in de blogwereld die ik graag Blogtopia noem. Je kan als held starten als Hercules door de 12 werken uit te voeren om te starten met je blog.

"Every time you post something online, you have a choice.
You can either make it something that adds to the happiness levels in the world—or you can make it something that takes away."

-Zoë Sugg-


Online resultaten nodig?

Geen tijd?


Als je:

Verkoop, verkeer, leads,

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.


Over de auteur

Bo Vickery

Bo is selfpublishing auteur en SEO-gericht copywriter vol creativiteit. Wie meer wilt weten, leest over mij of dit blogbericht.

Maar eigenlijk ben ik niet belangrijk, maar jij.

Tags

Woorden zijn belangrijk

Workshop:

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Websitebezoekers blijven maar 10 tot 20 seconden op jouw website. 97% leest enkel de titels om te beslissen of ze verder lezen. Hoe zijn jouw titels?

Wil je jouw websitebezoekers verleiden met onweerstaanbare titels? Wil je een antwoord op je vragen die je hebt over je website? Een cursus die meegroeit met de antwoorden op de vragen die jij je stelt. Ontdek de geheime verkoopcode.

Reserveer nu al je plaats met een eenmalige introductiekorting van 40% voor deze workshop

Ben je het beu om nog eens een wandeling te maken?

Doe zoals Isaac Newton:

leer bij in periodes van pandemie met gratis waanzinnige tips om je website te verbeteren

Een quarantaineperiode is ideaal om te starten met bloggen (waarom niet over jouw wandelervaringen?) of om een boek te schrijven. 

Wist je dat Newton in 1666 zowel de wet van de zwaartekracht en de aard van het licht ontdekte tijdens een quarantaineperiode wegens de pest?

Wat als je deze tijd zou gebruiken om je website te verbeteren? 
O ja, wil je op reis en in zijn voetsporen treden, via deze link kan je een wandeling doen in Engeland waar Newton verbleef tijdens zijn quarantaine.

Dus gebruik deze quarantaine om te bloggen en te schrijven met waanzinnige gratis tips van Blogschrijver op de eerste van de maand om je maand goed te starten. 

>
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial