Inspiratie, een merkwaardig iets. Soms moet je echt zoeken om te weten waarover je kunt bloggen en andere keren heb je onderwerpen te veel. Maar hoe geraak je aan inspiratie? Brainstorm. Zet alles op papier wat zou kunnen dienen om een blogpost van te maken. Maar eens je blogt, zal je merken dat je je leven begint in te richten om zoveel mogelijk ideeën bij te houden.

Misschien moeten we eens te rade gaan bij een elfenorakel en 11 manieren om bloginspiratie te vinden opsommen. Elfen helpen mensen vaak. Het Germaanse woord ɑlβi-z, waarvan elf afkomstig is, zou ook bekwaam, inventief, slim willen betekenen. Verwant aan het Latijnse woord voor creatief werk. Dus laten we eens de elfen bekijken die ons helpen om inspiratie te vinden.

11 manieren om bloginspiratie op te doen

De elfen hebben mij volgende 11 tips ingefluisterd toen ze eens op bezoek waren: 

1. Lezen


Het spijt me maar wie veel schrijft, die moet ook veel lezen. Een opdracht vanaf nu, een leuke opdracht dat wel. Een boek kan ook helpen om op ideeën te komen, zoals 999 vragen aan jezelf of elke dag een vraag. Zelfhulpboeken zijn ook een optie om inspiratie te vinden over het onderwerp waarover je blogt. Er zijn meer zelfhulpboeken dan je denkt, kijk maar eens via deze link naar alle zelfhulpboeken die je kan vinden. Inspiratie genoeg.

2. Kijk naar andere blogs


Hierdoor kan je ook ideeën krijgen hoe jij je blog kunt inrichten en waarover je zou kunnen schrijven. Surf eventjes rond op het internet en de inspiratie zal wel komen. Bovendien leer je vaak ook nog bij. Ook platformen zoals Quora

3. Bekijk foto's


Beelden kunnen inspirerend zijn. Dus kijk naar foto's die je vroeger genomen hebt op je gsm, tablet of computer. Of haal je album met oude foto's boven. Vaak leiden zij tot inspiratie, zeker als je een persoonlijke blog hebt. 


4. Kijk naar televisie, films, documentaires of Youtube


Inspiratie haal je overal, ook uit televisieprogramma's of films. Of een documentaire of actualiteitsprogramma. Het hangt er natuurlijk vanaf waarover je blogt. Iemand met een receptenblog zal sneller inspiratie vinden dan iemand die over Lego blogt. 

5. Hou krantenartikels en tijdschriftenartikels bij


Een ouderwetse tip, ik weet het, maar ik ben nog iemand die dingen uit kranten knipt om in een doos te gooien en er later eens in te snuisteren. Levert altijd inspiratie op. Modernere mensen kunnen het artikel ook inscannen of fotograferen en bijhouden, bijvoorbeeld in Evernote.

6. Ga iets totaal anders doen


Bijv. sporten, strijken, afwassen, meditatie, een wandeling in de natuur. Het is mijn ervaring dat de inspiratie komt op momenten dat je echt niet met je blog of boek bezig bent. Noteer dan zeker ook alles, want je vergeet het ook zo, hoe gek het ook klinkt.

7. Radio of muziek luisteren


Muziek geeft mij inspiratie. Maak een blogpost rond je favoriete platen of muziek. Over de tekst van een liedje. Of integreer verwijzingen naar muziek op je website.

8. Volg sociale media


Een tweetfacebookpost, hashtag op instagram of pinterest doet soms een vonkje ontsteken waaruit één of meerder blogposts komen. Vooral Pinterest is goed om inspiatie op te doen.

9. Ga naar het archief van je website


Wat heb je vroeger geschreven? Je kan een blogpost van vroeger herwerken of er verder op bouwen.

10. Kijk wat er vroeger al gewerkt heeft op je website


Welke berichten hebben veel aandacht gekregen? Hier kan Google Analytics ook helpen (kijk onder gedrag > site content > bestemmingspagina's), waar je kan zien welke onderwerpen het meeste lezers hadden. Je kan misschien een gelijkaardige blogpost maken. Via het 'performance report' krijg je meer inzichten in je website, meer uitleg hierover lees je op deze pagina van Google.  

11. Voer een zoekwoordenonderzoek uit


Je kan ook gebruik maken van SEO of zoekmachine optimalisatie om je creativiteit en inspiratie een boost te geven. Je kan kijken welke zoekwoorden in jouw niche populair zijn of welke zoekwoorden belangrijk zijn bij jouw concurrenten. 

Auteur Tim Harford vertelt in zijn Tedtalk dat het combineren van verschillende dingen of domeinen, creativiteit kan bespoedigen.  Hij noemt het slow motion multitasking. Verschillende projecten managen kan de creativiteit helpen.

Je moet niets uitsluiten, je kan allerlei dingen doen. Zijn bevindingen komen uit wetenschappelijk onderzoek en het gedrag van bekende mensen. Je hoeft dus niet bang zijn om op een trage manier verschillende dingen te doen. Het zal je creativiteit en inspiratie vooruit helpen. Darwin was maar in twee dingen geïnteresseerd, maar na zijn ontdekkingsreis met The Beagle verdiepte hij zich in allerlei verschillende domeinen (wiskunde, economie, taxonomie, ...) gedurende verschillende jaren, totdat hij met zijn boek Origin of Species uitgaf. Jammer dat hij geen elfen ontdekt heeft. Dus als je geen inspiratie vindt, moet je misschien gewoon vertragen. Want tijd is de vijand van inspiratie. 

Je ziet het, er zijn manieren genoeg om inspiratie te krijgen. Eens je bezig bent, zal je merken dat je je aanpast, meer op dingen let, artikels begint te verzamelen, blogs anders leest. Soms heb je zelfs de indruk dat de onderwerpen naar je toe komen. Begin te bloggen en je zult zien dat de muze je bijna nooit in de steek laat. Wees jezelf en creatief. Denk eens anders dan die andere blogger of schrijver. Doe iets anders. Geef een twist aan de actualiteit of je leven. Gebruik humor. Je kan zoveel dingen doen om iets origineels in elkaar te steken. Je kan het.

Zoek je nog oefeningen om je creativiteit te verbeteren, dan kan je het boek Creativiteit geen kunst kopen. Daarin staan er verschillende oefeningen in creativiteit van Lia Nijman. Zit je echt vast? Ga er eens  tussen uit naar de natuur of een leuke bistro, kortom een omgeving die je inspireert. Doe een terrasje met een koffie, luister naar wat je hoort en kijk rondom je, dat levert altijd iets op.

 Om dit kracht bij te zetten, zal ik maar eens een afbeelding bij dit blogbericht plaatsen van de dans van de elfen. Misschien dat zij je inspiratie brengen als je het vraagt en samen met jou willen dansen?

The Fairy Dance (dans van de elfen), Robert Alexander Hillingford (1825-1904)

The Fairy Dance (dans van de elfen), Robert Alexander Hillingford (1825-1904)

Oefening

Als je eens een tussendoortje wil om je creativiteit en inspiratie op gang te trekken, kan je altijd een elfje schrijven. Dat is een gedicht dat bestaat uit 11 woorden. De eerste zin is een kernwoord. Dat kan een emotie, kleur, eigenschap of een ding zijn. De tweede zin bestaat uit 2 woorden die iets zeggen over het eerste woord. De derde zin bestaat uit 3 woorden: wat is het, wat doet het of waar? De vierde zin bestaat uit 4 woorden waarin je beschrijft wat je ervan vindt en de laatste zin is één woord om een krachtig einde te vormen.  Je kan dit proberen doen over het onderwerp waarover je wilt bloggen. Wie weet komen de andere ideeën dan vanzelf. 

Foto bij blogbericht: Nikita Kachanovsky via Unsplash

Online resultaten nodig?

Geen tijd?


Als je:

Verkoop, verkeer, leads,

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.


Over de auteur

Bo Vickery

Bo is selfpublishing auteur en SEO-gericht copywriter vol creativiteit. Wie meer wilt weten, leest over mij of dit blogbericht.

Maar eigenlijk ben ik niet belangrijk, maar jij.

Tags

Woorden zijn belangrijk

Workshop:

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Websitebezoekers blijven maar 10 tot 20 seconden op jouw website. 97% leest enkel de titels om te beslissen of ze verder lezen. Hoe zijn jouw titels?

Wil je jouw websitebezoekers verleiden met onweerstaanbare titels? Wil je een antwoord op je vragen die je hebt over je website? Een cursus die meegroeit met de antwoorden op de vragen die jij je stelt. Ontdek de geheime verkoopcode.

Reserveer nu al je plaats met een eenmalige introductiekorting van 40% voor deze workshop

Ben je het beu om nog eens een wandeling te maken?

Doe zoals Isaac Newton:

leer bij in periodes van pandemie met gratis waanzinnige tips om je website te verbeteren

Een quarantaineperiode is ideaal om te starten met bloggen (waarom niet over jouw wandelervaringen?) of om een boek te schrijven. 

Wist je dat Newton in 1666 zowel de wet van de zwaartekracht en de aard van het licht ontdekte tijdens een quarantaineperiode wegens de pest?

Wat als je deze tijd zou gebruiken om je website te verbeteren? 
O ja, wil je op reis en in zijn voetsporen treden, via deze link kan je een wandeling doen in Engeland waar Newton verbleef tijdens zijn quarantaine.

Dus gebruik deze quarantaine om te bloggen en te schrijven met waanzinnige gratis tips van Blogschrijver op de eerste van de maand om je maand goed te starten. 

>
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial