Ik bouw verhalen, jij spaart tijd

Originele copywriting

juli 28

Tools om een boek te schrijven (deel 1) – 5 tips

Ja, je leest het goed. Een schrijver gebruikt tools. De tijd dat je achter een typmachine zat met enkel krantenknipsels en een notitieboek naast je, is voorbij. Alhoewel, ik moet eerlijk zijn: ik gebruik nog volop notitieboekjes en verzamel ook krantenknipsels waarvan ik denk dat ik ze nog nodig ga hebben. Maar welke tools kan je nu gebruiken die je helpen bij het schrijven?

1. Evernote

Notities hou ik ook elektronisch bij. Dan is Evernote een godsgeschenk. Je kan indelen met labels, in verschillende mapjes en via een knop van je webbrowser, een extensie onmiddellijk dingen opslaan van het internet die je interessant lijken. Voor naast mijn nachttafeltje gebruik ik ook voor lossen ideeën de kaartjes van Usem. Dit zijn kleine kaartjes ter grootte van een visitekaartje waarop je dingen kunt noteren. Je kunt ze ook gebruiken als handgeschreven visitekaartje of voor een to do-lijstje of om afspraken op te noteren. Ik rangschik ze daarna per onderwerp in een visitekaarthouder. Dat kan gaan om losse, inspirerende zinnen die ik noteer, inspiratie voor een boek of hoofdstuk, dingen die ik nog wil lezen.

2. Scrivener

Scrivener is een programma dat je kan downloaden dat speciaal gemaakt is voor schrijvers. Je hebt er aparte bladen in om notities te bewaren, om je research in te ordenen, om de kenmerken van je personages bij te houden. Je kan met Scrivener gemakkelijk e-books maken, omzetten naar Word of pdf. Ik gebruik het niet altijd, soms werk ik gewoon in Word, andere keren werk ik in Scrivener. Samengevat is het volgende interessant aan Scrivener:

  • Onderzoek: je onderzoeksresultaten kan je dus apart noteren. Je kunt ongelooflijk veel beeld, tekst, links of filmpjes in kwijt. Je kan documenten groeperen, verschuiven, hernoemen, enzovoort…
  • Search: je kan gemakkelijk zoeken in je manuscript. Met een zoekwoord in te vullen vind je alle tekst terug waarin dat zoekwoord in voorkomt.
  • Personagekaarten: als je de romanoptie kiest in Scrivener, dan heb je standaard personagekaarten (characters) waarop je alle eigenschappen en de geschiedenis van je personage kan bijhouden. Zeker handig als je meer dan één boek met dezelfde personages schrijft.
  • Snapshots: van elke scène kan je een snapshot maken. Scrivener registreert dat snapshot dat je later altijd kunt terughalen, bijvoorbeeld als je besluit dat de vorige versie van je tekst toch beter was.
  • Omzetten naar e-book: het is gemakkelijk om met Scrivener je tekst om te zetten in epub of mobiformaat. Ik moet wel toegeven dat ik het zelf nog niet gedaan heb, omdat het moeilijk is om je tekst terug in Scrivener te krijgen nadat een redacteur eraan gewerkt heeft. Zeker als het grafisch afgewerkt is. Dat is dan een nadeel aan Scrivener

Image: The ultimate creative writing tool
Foto: Scrivener

Op de website van Latte staan er ook video’s. Als je echt schrijver wilt zijn, moet je het volgens mij op zijn minst eens gezien hebben.
Er is een proefperiode waarin Scrivener gratis is. Daarna betaal je eenmalig 53 euro.
Het programma is Engelstalig, maar je kan het omzetten naar het Nederlands. In Windows heb je wel iets minder functionaliteiten dan bij een Mac omdat Scrivener oorspronkelijk voor Apple ontworpen is.

3. Freedom

De app Freedom helpt je om minder afgeleid te zijn. Je blokkeert internet op je pc, je kan apps en sociale media blokkeren. Je kan ook een tijdschema erin kwijt, zodat je vooraf al je tijdsblokken vaststelt waarin je je wilt focussen en niet wilt afgeleid worden.

4. Timer voor pomodoro techniek

Volg je de pomodoro techniek?

De pomodoro techniek wilt zeggen dat je alles moet opdelen in blokjes van 25 minuten. Je beslist welke taak je gaat doen, bijvoorbeeld schrijven en je begint er 25 minuten aan. Dan neem je een korte pauze. Na de pauze doe je terug 25 minuten. Elke vierde pomodoro-pauze neem je een langere pauze tusssen de 15 tot 30 minuten.

De marinatimer.com is een handige tool. Er loopt dan een klok op je pc terwijl je aan het schrijven bent. Je kan pauzeren en een geluid kiezen waarop je verwittigd wordt dat er 25 minuten om zijn. Ideaal als je de pomodoro techniek wilt toepassen bij het schrijven.

5. Lijstjes

Als schrijver hou je noodgedwongen lijstjes bij. Dingen die je nog moet doen die niets met het schrijven te maken hebben, dingen die je nog moet opzoeken of checken, dingen die je nog moet verbeteren of herlezen. Een handig hulpmiddel dat ik gebruik is Todist, maar als je eens rondkijkt vind je er nog. Zoek eentje die jou past en waarvan de look and feel aangenaam is.

Lees ook bij Blogschrijver:

Tools om een boek te schrijven (deel 2) – 8 tips

Online resultaten nodig?

Geen tijd?


Als je:

Verkoop, verkeer, leads,

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.


Over de auteur

Bo Vickery

Bo is selfpublishing auteur en SEO-gericht copywriter vol creativiteit. Wie meer wilt weten, leest over mij of dit blogbericht.

Maar eigenlijk ben ik niet belangrijk, maar jij.

Tags

Woorden zijn belangrijk

Workshop:

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Websitebezoekers blijven maar 10 tot 20 seconden op jouw website. 97% leest enkel de titels om te beslissen of ze verder lezen. Hoe zijn jouw titels?

Wil je jouw websitebezoekers verleiden met onweerstaanbare titels? Wil je een antwoord op je vragen die je hebt over je website? Een cursus die meegroeit met de antwoorden op de vragen die jij je stelt. Ontdek de geheime verkoopcode.

Reserveer nu al je plaats met een eenmalige introductiekorting van 40% voor deze workshop

Ben je het beu om nog eens een wandeling te maken?

Doe zoals Isaac Newton:

leer bij in periodes van pandemie met gratis waanzinnige tips om je website te verbeteren

Een quarantaineperiode is ideaal om te starten met bloggen (waarom niet over jouw wandelervaringen?) of om een boek te schrijven. 

Wist je dat Newton in 1666 zowel de wet van de zwaartekracht en de aard van het licht ontdekte tijdens een quarantaineperiode wegens de pest?

Wat als je deze tijd zou gebruiken om je website te verbeteren? 
O ja, wil je op reis en in zijn voetsporen treden, via deze link kan je een wandeling doen in Engeland waar Newton verbleef tijdens zijn quarantaine.

Dus gebruik deze quarantaine om te bloggen en te schrijven met waanzinnige gratis tips van Blogschrijver op de eerste van de maand om je maand goed te starten. 

>
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial