Ik bouw verhalen, jij spaart tijd

Originele copywriting

april 24

Het lijstje met tools van een blogschrijver of copywriter

Een blogschrijver, copywriter, tekstschrijver, woordenkunstenaar van het internet of verhalenverteller op het web, hoe je jezelf ook noemt, heeft een magische toolbox, een gereedschapsbox met allerlei websites die het werk vergemakkelijken. Die ervoor zorgen dat je onweerstaanbaar goede, originele, fantastische en verleidende teksten kan maken. Ik heb het niet over de SEO-middelen, een opsomming daarvan vind je ergens anders in deze toolbox. Sommige ken je al jarenlang, andere gebruik je ook als schrijver en sommige ontdek je. Het vak van copywriter stopt nooit met het ontdekken en bijleren.

Na deze zeer interessante inleiding, starten we maar met de opsomming, wat ik weet dat jij van nieuwsgierigheid bijna van je bureaustoel valt. 

Taal

1. Synoniemen.net

Mijn favoriet, ook als schrijver om nieuwe woorden te zoeken. Dit heeft natuurlijk ook te maken met SEO of zoekmachine optimalisatie.  Je denkt soms dat je alle synoniemen van een woord kent, totdat je synoniemen.net ontdekt. Er zal een nieuwe wereld voor je open gaan.

2.  Allerlei taalhulpmiddelen

Je wilt natuurlijk dat wat je op het internet plaatst taalkundig zo goed mogelijk is. Er zijn heel veel gratis taalhulpmiddelen te vinden op het internet. Je moet natuurlijk weten waar zoeken. Hieronder som ik mijn taalhulpmiddelen op: 

  • www.woordenlijst.org : de officiële woordenlijst of het Groene Boekje, de Bijbel van de taal. 
  • De Algemene Nederlandse Spraakkunst: de website als je twijfelt over de regels van de spraakkunst. 
  • www.vandale.be : de Van Dale moet ik wellicht wel niet voorstellen. Je kan een gratis woordenboek raadplegen, maar natuurlijk er ook de woordenboeken kopen (ook online versie). Elke dag is er een woord van de dag te lezen.
  • VRT Taaladvies: het paradepaardje van Ruud Hendrickx, de taaladviseur van de VRT. Je kan er een taalspelletje zoek de fout spelen, maar daarvoor vermeld ik dit hier niet. Je kan een schrijfassistent gebruiken op hun website. Je plakt een tekst die je wilt controleren in en de suggesties of fouten worden aangeduid. Je vindt er allerlei informatie, o.a. over dialecten, nieuwe spelling, taaltips,... Je kan ook lid worden van een facebookgroep om te praten over taal. Je kan zoeken via een zoekmachine. 
  • www.taaladvies.net : Een initiatief van de Taalunie. Je vindt er een uitgebreide verzameling van honderden taaladviezen. Je kan zoeken met behulp van een zoekmachine, een alfabetische lijst en een thematische indeling. Via de zoekfunctie kan je ook automatisch het Groene Boekje raadplegen. De website biedt ook de mogelijkheid om als je het antwoord op een taalvraag niet weet of niet terug vindt, dat je per e-mail een taaladviseur kunt raadplegen. Je krijgt de dag zelf of de dag erna al een antwoord. Handig is ook de lijst met aardrijkskundige namen.
  • www.vlaanderen.be/taaladvies : dit is de openbare taaladviesdienst van de Vlaamse overheid waar je gratis advies over spelling, leestekens, woordgebruik, grammatica, uitspraak, formulering en stijl kunt verkrijgen. Je kan er een gratis spellinggids downloaden. Er is ook een taaltelefoon op het nummer 078/152025 die je elke werkdag van 9 tot 12 uur kunt bellen voor advies. Je krijgt direct een antwoord, maar als dat niet mogelijk is, dan word je zo snel mogelijk terug gecontacteerd. Recent heb ik per mail een vraag gesteld en de dag daarna had ik een antwoord. 
  • www.taalbank.nl : een weblog over taalverandering in het Nederlands. Je vindt hier het laatste nieuws over taalontwikkelingen en taal trends met elke werkdag een woord van de dag.
  • www.onzetaal.nl/taaladvies : op deze website kan je taaladviezen en de juiste spelling van een woord bekijken. Je kan ook taaladvies vragen (het is een  Nederlandse website) via telefoon, whatsapp, mail of twitter @onzetaal.

3. De spellingscontrole van Word en Google Docs

De gewone spellingscontrole van MS Word en Google Docs mag je natuurlijk niet vergeten. Daarom ook dat ik teksten bijna nooit rechtstreeks in WordPress typ, maar eerst in Google Docs. Ze zijn niet onfeilbaar, zeker niet. Maar de controle is toch redelijk goed.

4. LanguageTool

LanguageTool is een zeer handige tool die je kan toevoegen aan Word, Google Docs, Open Office, Libre Office en aan verschillende websites (Chrome, Mozilla, MS Edge, Opera, Safari). LanguageTool werkt ook in een aantal andere talen, bijv. Engels, Frans, Duits, Spaans en Portugees.  LanguageTool verbetert fouten, stijl, verbetert de kwaliteit. Je kan je tekst ook gewoon in je account plakken en laten controleren. Je hebt alle mogelijkheden als je een Premiumabonnement koopt (59 euro per jaar - controle tot 60.000 tekens). Er is ook een gratis account met beperktere mogelijkheden  (controle tot 10.000 tekens en niet in Word of Google Docs) en een teamaccount tot 20 teamleden (53,10 euro per jaar). 

5. Schrijfassistent van De Standaard

Naast de schrijfassistent van de VRT Taaldienst en de schrijfassistentie van LanguageTool, heb je nog de schrijfassistent op de website van De Standaard. Die is wel beperkter, maar voor een kleine tekst zeker meer dan voldoende. 

6. Controle op lange zinnen via Debatrix

Als verhalenverteller en schrijver praat ik nogal graag en maak ik daarbij vaak gebruik van lange zinnen. Dit is best te vermijden op het internet. Om dit te checken, kan je terecht bij Debatrix. Je laadt de zinnen op en je krijgt melding wat er te lang is. 

7. Schrijfassistent van Semrush

Een schrijfassistent die iets te maken heeft met SEO: de schrijfassistent van Semrush. Je kan deze gratis add-on voor GoogleDocs gewoon downloaden, net als een add-on voor WordPress. 

8. Assistentie van YoastSEO

Dit is een WordPress-plug-in die vooral ook te maken heeft met SEO. Ja, ik weet het, ik ging het niet over SEO hebben omdat ik de lijstjes met wat ik gebruik voor SEO ergens anders in mijn magische toolbox heb geplaatst.  Wat veel vergeten wordt, is dat deze plug-in ook een leesbaarheidsanalyse heeft. Te lange zinnen krijg je bijvoorbeeld een melding van (ik kan het niet verstoppen dat ik schrijver ben, want ik krijg hiervan wel vaak een melding). 

9. Te vaak dezelfde woorden gebruiken vermijden

Wordfrequency Counter helpt je om te vermijden dat je altijd dezelfde woorden gebruikt in dezelfde tekst. Als dit het geval is, raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op Synoniemen.net. Deze tool telt ook het aantal gebruikte karakters en woorden in een tekst. 

Een alternatief is  Countwordworth die hetzelfde doet. Je plakt je tekst in een leuk vakje met lijntjes, alsof je op papier werkt. Net als Wordcounter, nog zo'n tool die je kan gebruiken. 

10. Rijmen,  herkomst van woorden of dialecten

Als je toch eens wilt gebruik maken van rijm, je weet nooit wat een klant van je verwacht, dan heb je het Rijmwoordenboek van Van Dale om te raadplegen. 

Als de herkomst van woorden van nut kan zijn in een blogartikel, ga ik te rade bij de etymologiebank.

De dialecten zijn moeilijk om te leren, zeker als het gaat om een dialect dat niet tot je eigen streek behoort. Je hebt niet vaak dialect in een webtekst, alhoewel het soms wel kan gebruikt worden in een tekst. Ik vind het persoonlijk jammer dat dialect soms zo op de achtergrond geraakt. Uiteindelijk leunt dialect aan bij de 'oertaal' van de streek waar je woont. Je kan meer informatie over dialecten vinden via deze site van de Vlaamse overheid. Of je gaat naar het dialectenwoordenboek.  De Gentse Universiteit heeft ook een dialectloket waar je uitspraken kan horen en filmpjes kan bekijken van de hele wereld. Wist je dat er zelfs een Vlaams woordenboek bestaat met elke dag een woord van de dag? Ook hier kan je informatie vinden over dialecten. 

Gebruiksgemak en focus

Evernote

Evernote is zeer handig om allerlei informatie in op te slaan die je later wilt terug vinden. Ik gebruik het voor research voor mijn boeken en voor inspiratie. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik ook enkele dozen met krantenknipsels staan heb die ingedeeld zijn volgens onderwerp. Ooit zouden die eens ingescand moeten worden, vrijwilligers mogen zich altijd melden :-). Evernote is bij wijze van spreken je digitale bibliotheek die je helpt informatie te verzamelen. Je kan labels plakken, zoeken in documenten en pdf's, via webclipper teksten uit website onthouden, scannen, enzovoort... Je hebt een gratis basisversie. Wil je iets meer dan kost dit je 6,99 euro per maand. Business kost 13,99 euro per maand per gebruiker. 

Roam Research

Dit is een recente tool die ik ontdekt heb. Via Roam Research kan je teksten noteren en verschillende pagina's maken. De tool legt overal verbanden tussen stukken tekst en je kan als je een woord intikt alle teksten terugvinden waarin dat woord voorkomt. Deze website is nog in ontwikkeling, je kan het gratis proberen. Bevalt het je dan kost een abonnement 165 dollar voor een jaar of als je echt erin gelooft 500 dollar voor 5 jaar. Onderaan in de footer vind je demovideo's hoe je de tool kan gebruiken. Ook op Youtube vind je talloze video's wat je ermee kan doen.

Freedom

Vervelend als je gestoord wordt terwijl je aan het schrijven bent. Zeer vervelend, vooral die popups en meldingen die je krijgt van berichten. Met Freedom kan je deze allemaal uitschakelen terwijl je schrijft. Je selecteert welke websites en apps je niet mogen storen, je zet de tijd en dan.... rust. 

Tools om de Pomodorotechniek toe te passen

De pomodoro techniek wil zeggen dat je alles moet opdelen in blokjes van 25 minuten. Je beslist welke taak je gaat doen, schrijven dus en je begint er 25 minuten aan. Zet je smartphone uit, zet verwittigingen op je pc af, verwittig je bubbelgenoten dat je niet wilt gestoord worden zodat je je volledig kan wijden aan het schrijven. Gedurende die 25 minuten blijf je gewoon schrijven, zelfs al denk je dat het op niets trekt. Je komt hierdoor in de flow om je verhaal te vertellen. Trek je niets aan van vergissingen, een verhaallijn die niet klopt, lay-out, dat komt later wel. Dan neem je een korte pauze. Ik doe enkele bewegingsoefening in bijv. QiGong of wandel eens rond. Het belangrijkste is dat je tijdens je pauze eventjes je schrijfplaats verlaat en beweegt.  Na de pauze schrijf je terug 25 minuten (als je bijv. beslist om eens een hele dag te schrijven). Elke vierde pomodoro-pauze neem je een langere pauze tussen de 15 tot 30 minuten. Door deze techniek te gebruiken verbetert je productiviteit. Het is een uitvinding van Francisco Cirillo. Zijn website met uitleg (Engels) kan je via deze link bekijken. 

De marinatimer.com is een handige tool. Er loopt dan een klok op je pc terwijl je aan het schrijven bent. Je kan pauzeren en een geluid kiezen waarop je verwittigd wordt dat er 25 minuten om zijn. Ideaal als je de pomodoro techniek wilt toepassen bij het schrijven. Ook op de website van Franciso Cirillo vind je een timer die je kan gebruiken via deze link.

Vertalingen

Soms moet je iets vertalen in een andere taal. Bijvoorbeeld je homepage van je website. Je hebt hiervoor een aantal tools waarop je een beroep kan doen. 

Vertaalwebsites

Je hebt natuurlijk de vertaling in Google Docs, maar er zijn verschillende vertaalwebsites die wel kwaliteit bieden. Ik heb er gebruik van gemaakt voor de vertaling van de Engelse versie van mijn thriller Niets is wat het lijkt. Het witte dorp, maar heb daarna wel nog laten nalezen door een vertaler. Het gaat om volgende vertaalwebsites: DeepL en Linguee. Bij DeepL kan je gratis een Windows-app downloaden. Linguee is een woordenboek. Als je twijfelt aan bepaalde zinnen die DeepL vertaald heeft, kan je ze altijd checken in Linguee.

Stijl en leesbaarheid in het Engels

Via Grammerly, dat je als gratis extensie gewoon kan toevoegen aan Chrome, kan je tips krijgen over het Engels dat je schrijft. Grammerly wijst je ook fouten. 

Een ander hulpmiddel is Hemingway. Het is een desktopapp die je kan downloaden om je te helpen je teksten leesbaarder te maken. Je krijgt ook tips over de structuur van je tekst. 

Online woordenboeken

Naast Linguee, heb je nog volgende woordenboeken waar ik soms eens een blik op werp als ik een woord niet ken of van plan ben om een taalspelletje met woorden te doen in een tekst.  Maar dat is eerder voor op mijn schrijverswebsite. 

Technisch

Dragon van Nuance

Toen ik met een zware hersenschudding en whiplash in het donker in bed lag, wou ik schrijven. Maar ik kon geen licht verdragen, dus dat kon niet. Toen heb ik beslist om software aan te kopen waarmee ik tekst kon inspreken waarbij die rechtstreeks naar Word werd gestuurd. Of met mijn voicerecorder kon ik ingesproken tekst overbrengen in Dragon. Dragon vertaalt gesproken woord in geschreven tekst. Je moet wel een beetje gewoon worden aan het inspreken van tekst (de punten en de komma's niet vergeten). Op die manier ben ik eigenlijk met deze website gestart: door het inspreken van korte tekstjes die op een website werden geplaatst. Ik heb op die manier ook een jeugdboek De krummelingen ingesproken. Dus als je niet graag typt of geen tijd hebt: spreken is ook een oplossing. Het is mijn ervaring dat het sneller werkt dan schrijven, maar er is wel controle nodig. Dragon is wel niet zo goedkoop, maar als je spreektaal wilt op je website, dan is het een musthave. 

Sonix

Spreek je vaak teksten in of geef je podcasts of video en je wilt er een geschreven tekst van, dan kan je voor de transcriptie van de audio terecht bij Sonix. Je kan gewoon voor een project transcriptie laten doen voor 10 dollar per uur. Er zijn ook abonnementen. Het goedkoopste is 22 dollar per gebruiker en 5 dollar per uur. De transcriptie is niet perfect, maar je wint enorm veel tijd. Sonix biedt deze service aan in verschillende talen, inclusief het Nederlands. 

In andere talen, o.a. het Engels zou Otter.ai een goed resultaat geven. Maar jammer genoeg kan je Otter.ai nog niet gebruiken in het Nederlands.


HTML-Cleaner

Zelfs al schrijf je je teksten in Google Docs, er kan vervelende html op de achtergrond verborgen zitten, wat een invloed kan hebben op  de prestaties van je website op gebied van SEO of gebruiksvriendelijkheid. Dan kan je je tekst eerst uploaden in HTML-Cleaner die wat je niet wilt met één druk op de kop weghaalt. 

Prepostseo

Prepostseo  is een website waarop je kan checken of er in de teksten niet teveel dezelfde woorden en zinsstructuren voorkomen die ergens anders op het internet te vinden zijn.  Een check op plagiaat dus. 

Boekenlijst

In mijn boekenkast heb ik ook enkele boeken staan rond taal. Ik vermeld ze hier eventjes, maar er zijn er nog andere. Dit zijn de boeken die in mijn kast staan:

Heb je na deze lijst nog suggesties of aanvullingen?

 Je mag het me altijd laten weten via connect[at]blogschrijver.be.

Consulteer af en toe eens deze lijst, want de tools voor een blogschrijver of copywriter zijn altijd in ontwikkeling.

Check ook mijn boekenlijst met de beste boeken om digitaal succesvol te worden. 

Online resultaten nodig?

Geen tijd?


Als je:

Verkoop, verkeer, leads,

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.


Over de auteur

Bo Vickery

Bo is selfpublishing auteur en SEO-gericht copywriter vol creativiteit. Wie meer wilt weten, leest over mij of dit blogbericht.

Maar eigenlijk ben ik niet belangrijk, maar jij.

Tags

Woorden zijn belangrijk

Workshop:

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Websitebezoekers blijven maar 10 tot 20 seconden op jouw website. 97% leest enkel de titels om te beslissen of ze verder lezen. Hoe zijn jouw titels?

Wil je jouw websitebezoekers verleiden met onweerstaanbare titels? Wil je een antwoord op je vragen die je hebt over je website? Een cursus die meegroeit met de antwoorden op de vragen die jij je stelt. Ontdek de geheime verkoopcode.

Reserveer nu al je plaats met een eenmalige introductiekorting van 40% voor deze workshop

Ben je het beu om nog eens een wandeling te maken?

Doe zoals Isaac Newton:

leer bij in periodes van pandemie met gratis waanzinnige tips om je website te verbeteren

Een quarantaineperiode is ideaal om te starten met bloggen (waarom niet over jouw wandelervaringen?) of om een boek te schrijven. 

Wist je dat Newton in 1666 zowel de wet van de zwaartekracht en de aard van het licht ontdekte tijdens een quarantaineperiode wegens de pest?

Wat als je deze tijd zou gebruiken om je website te verbeteren? 
O ja, wil je op reis en in zijn voetsporen treden, via deze link kan je een wandeling doen in Engeland waar Newton verbleef tijdens zijn quarantaine.

Dus gebruik deze quarantaine om te bloggen en te schrijven met waanzinnige gratis tips van Blogschrijver op de eerste van de maand om je maand goed te starten. 

>
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial