SEO Copywriting Blogschrijver

Hoe lang duurt het voor SEO werkt?

Hoelang duurt het voor SEO werkt? Wanneer zal mijn website ranken in Google? Hoe hoog kan ik staan in de ranglijst van Google?

Dat is vaak de eerste vraag die je van klanten krijgt als SEO copywriter.

Dat is nu juist een vraag waarop jeals copywriter geen antwoord kan geven.

Voor wie niet weet wat SEO is, meer uitleg vind je in mijn kennisbank bij het begrip SEO.

Nochtans vind je overal op het internet en op freelanceplatformen beloftes van copywriters en tekstschrijvers die beweren dat ze je op korte termijn op plaats nummer 1 kunnen krijgen in Google.Ik noem ze de SEO-guru’s die beloven dat je in een week, twee weken, een maand of twee maanden op plaats nummer 1 komt in Google.

Zoals Neil Platel van Ubersuggest, één van de bekendste SEO-tools het formuleert: 

“What all of this means is that while SEO should be able to increase your search traffic consistently over time, they can’t guarantee specific keyword search traffic consistently over time, they can’t guarantee specific keyword rankings. If that’s their main promise: run the other way.”

Je kan op deze vraag van een klant dus geen antwoord geven want Google gebruikt maar liefst meer dan 200 ranking factoren om te bepalen waar een website moet gerangschikt worden. Backlinko heeft deze factoren onlangs nog opgesomd. 

Als iemand je de SEO-hemel belooft dat je op nummer één zal staan in Google, vergeet het.

Dat is hetzelfde als beloven dat je ooit de lotto zult winnen.

Een sportman, zoals bijvoorbeeld Remco Evenepoel of Wout van Aert, is er ook niet ingeslaagd om op korte termijn wedstrijden te winnen. Nee, dat vraagt veel voorbereiding. 

Jaren in hun geval, gelukkig duurt het bij teksten gefocust op SEO niet zo lang.

Maar dan blijft de vraag: hoelang duurt het voor SEO werkt en je hoog kan ranken in Google?

Ahrefs stelt dat het ranken in Google tussen de 3 tot 6 maanden duurt

Recent verscheen een blogartikel van Ahrefs waarin ze het resultaat van een intern onderzoek bij hun klanten hebben gepubliceerd. De link naar het artikel van Ahrefs over de duurtijd om te ranken in Google vind je hier. 

Ahrefs heeft een bevraging gedaan en 45% van de deelnemers zei dat hun website 3 tot 6 maanden de tijd nodig had om te ranken, 21 % 6 tot 9 maanden en 17 % meer dan 12 maanden. Slechts 16 % stelt dat ze maar 1 tot 2 maanden nodig hadden.

Hoe lang duurt SEO

Er zijn natuurlijk een aantal factoren die dit beïnvloeden: gaat het om een oude of nieuwe website, wie zijn je concurrenten, wat is de moeilijkheid van zoekwoorden, wat is de strategie, hoeveel mogelijkheden heb je om SEO gerichte teksten te schrijven of te laten schrijven, het aantal backlinks, enzovoort….

Maar ik vroeg me af: zou de mening van de klanten van Ahrefs kloppen?

Wat zeggen andere bronnen?

Het antwoord van Google hoe lang het duurt om te ranken op basis van SEO

Je gaat dan natuurlijk eerst te rade bij een zoekmachines zelf als je op zoek bent naar gegevens. En de grootste zoekmachine is nu eenmaal Google. Op het Youtubekanaal van Google Search Central vond ik een video How to hire a SEO van Maile Ohye.

En daarin wordt gezegd dat het 4 maanden tot een jaar kan duren voordat je resultaat ziet in Google. Ik heb een screenshot gemaakt zodat je niet heel de video moet bekijken, alhoewel die wel interessant is als je een SEO-specialist of SEO copywriter wilt inhuren. 

Google Search Central

Dat is dus een minder goed resultaat dan het antwoord van de klanten van Ahrefs.

In een andere video op hun Youtubekanaal in de rubriek #AskGooglebot geeft John Mueller uitleg hoe je de zichtbaarheid van een nieuwe pagina in Google kan verbeteren, maar hij zegt ook dat het onmogelijk is om een antwoord te geven op de vraag hoe lang SEO nodig heeft voor nieuwe pagina’s.

De vraag is: wat is het verwachtingspatroon van klanten die je contacteren om teksten te schrijven waarbij rekening wordt gehouden met SEO?

Klanten willen op minder dan drie maanden tijd een ranking in een zoekmachine

Volgens een studie van het marketingbureau HigerVisibility uit 2019 bij 1000 kleine ondernemingen die minstens 1 personeelslid hadden, willen klanten echter gemiddeld al resultaat zien na 3 maanden. 

31% wil al na één maand resultaat zien in een zoekmachine, 37,8 % tussen de twee tot drie maand. 

Verwachtingen klanten SEO

Dat wil zeggen dat maar liefst 68 % een onrealistisch beeld heeft over het werk van een SEO copywriter.

Dit komt deels omdat ondernemingen niet vertrouwd zijn met de werking van SEO en de onberekenbaarheid van de algoritmes van Google, maar misschien ook door de reclames van SEO-guru’s die ze hier en daar lezen.

Dat maakt het werk van een serieuze SEO copywriter moeilijker.

De mening van SEO-experts hoelang het duurt om te ranken in een zoekmachine

In een blogartikel uit februari 2022 zegt Morningscore, een SEO-tool dat zij 75 SEO-experts de vraag hebben gesteld hoelang het volgens hen duurt om een website te laten scoren in een zoekmachine. 

Volgens 82% van de ondervraagde experts duurt het gemiddeld 6 maanden voordat SEO een toename in verkeer laat zien in de zoekmachines. Maar volledige resultaten kan je maar zien na 12 tot 24 maanden. 

Bij een nieuwe website duurt het volgens de SEO-experts tussen de 6 tot 12 maanden om verkeer vanuit zoekmachines te verzamelen. De eerste resultaten kunnen wel al na 4 tot 6 maanden verschijnen. 

SEO experts

Zoals je kan zien ligt er een groot verschil tussen wat klanten denken over het succes van websites in zoekmachines via SEO en wat SEO-experts hun ervaring is.

Geloof dus geen SEO-guru’s.

Mijn eigen onderzoek over de snelheid om via SEO te ranken in een zoekmachine

Dus besloot ik om zelf een voorbeeld te geven hoelang het duurt om gevonden te worden door zoekmachines met mijn eigen websites.

Dit onderzoek is nog lopend, dus zal ik dit artikel regelmatig updaten.

De hobbywebsite: Visitlissewege.be

Deze website ben ik twee jaar geleden gestart uit onvrede omdat mijn eerste thriller Niets is wat het lijkt. Het witte dorp, die niet meer of minder dan een reclameboodschap is voor mijn dorp Lissewege, volledig genegeerd werd door de toeristische website van Lissewege zelf. Ondanks twee gratis exemplaren van het boek werd het doodgezwegen, zelfs al komen er nu nog mensen het dorp bezoeken doordat ze het boek hebben gelezen. Dus wat doe je dan als je pas begonnen bent met opleidingen tot SEO copywriter?

Je maakt een website om mensen die op zoek gaan naar info over het dorp, ook zouden weten dat er een fictieboek bestaan waarin Lisswege een grote rol speel.

Dat werd www.visitlissewege.be.

Ik bouwde een simpele website. Voor de content keek ik naar de geschiedenis van het dorp. Ik had toch veel info over het dorp liggen door mijn research, dus besloot ik om af en toe een blogartikel te plaatsen met informatie over de geschiedenis van het dorp. Een soort kennisbank opbouwen. Het zou moeilijk worden om mijn concurrent Lissewege.be te verslaan, want deze website bestond al jarenlang en had meer dan 1300 backlinks, waardoor je automatisch hoog scoort in Google, maar je weet maar nooit.

Voor de volledigheid moet ik wel aanhalen dat ik maar om de één of twee maanden iets post, ik nu ook bezig ben om de kennisbank om te bouwen wegens een falende plugin voor een kennisbank en het dus echt een hobbywebsite betreft.

Wat is het resultaat?

 • De site is gestart in augustus 2020 zonder op dat moment veel kennis van SEO
 • Deze maand had de website 1.07K bezoekers (de evolutie zie je hieronder)
Google Search
 • Op google.be staat de website nu op de derde plaats van de tweede pagina, gemiddelde positie is de tiende positie.
 • De vraag waar kun je parkeren in Lissewege vind je wel terug in de vragen die Google zelf suggereert.
 • Google resultaat

  Ik bouw hier verder aan omdat het doel natuurlijk is om op de eerste pagina bij de top 3 resultaten te komen omdat 75,1% van het verkeer in deze top 3 van Google zit, maar zoals gezegd is dit maar een hobbyproject.

  Om maar aan te tonen dat je mits goede content, zelfs met sporadisch publiceren zonder veel rekening te houden met de meest strikte SEO-regels (ik heb hier geen serieus SEO-onderzoek voor gevoerd), toch resultaten kan boeken. 

  Mits enig geduld.  

  Ik zal de resultaten hier verder bijwerken. 

  Wordt vervolgd.

  Conclusie: zelfs als je sporadisch iets publiceert op je website kun je wel degelijk bezoekers krijgen op een organische manier uit een zoekmachine. Je kan in de vragen van Google terecht komen op de eerste pagina, zelfs al heb je niet zoveel content zolang je maar de juiste vragen op je website vermeld. Je kunt een website die al jarenlang bestaat en veel backlinks bezitten concurrentie aan doen. Zolang je maar geduld hebt.

  Ik bezit nog enkele websites die ik nog maar pas gebouwd heb, waarvan ik de resultaten bij hou om later hier ook te kunnen vermelden wat het resultaat is na 4 tot 6 maanden werk.

  Zodat je weet dat de SEO-guru’s van het internet je wel gouden bergen beloven, maar het beklimmen van een berg vraagt tijd.

  Vraag maar aan Remco Evenepoel of Wout van Aert. 


  Wat wil jij lezen in de kennisbank?

  Copywritingtips

  SEO Tips

  Digitale tooltips


  Wil jij je teksten op het web verbeteren via de 7 hoofdzonden?

  Schrijf je in op de nieuwsbrief.

  Max. 1 keer per maand. Je kan altijd uitschrijven. 

  Online resultaten nodig?

  Geen tijd?

  Als je: 

  meer woorden nodig hebt,...

  Ik verkoop woorden omdat het werkt.

  >