Ik bouw verhalen, jij spaart tijd

Originele copywriting

juli 21

Meer betrokkenheid bij je bezoekers creëren via RSS-feed

Je wilt meer betrokkenheid van je bezoekers op je blog? Een manier om je bezoekers meer te betrekken bij je blog of website is het gebruik van RSS. Wat is RSS? De afkorting RSS staat voor Really Simple Syndication of Rich Site Symmary. Soms verwijst men er naar als RSS feed. Je hebt dit icoontje wel al eens gezien op websites:

Wat is RSS? | Helpdesk

RSS zorgt ervoor dat je lezers op een gemakkelijke manier regelmatige updates ontvangen van jouw blog of een andere website of blog van hun keuze. De RSS-feed stuurt automatisch een bericht wanneer webpagina’s geactualiseerd zijn. Door RSS kan je dus een website of blog blijven volgen zonder dat je die elke keer moet bezoeken op het internet. Een RSS-reader houdt voor jou bij op welke websites er nieuwe content is bijgevoegd. Je kan zo zien welke websites nieuwe berichten hebben geplaatst zonder de website te moeten opzoeken. Je wilt toch ook de aankondiging van een feestje van je toneelvereniging, muziekvereniging of hobbyclub niet missen? Je ziet een preview van het artikel in de RSS-reader: de titel, de eerste regels en soms een foto.

ALs je lezers je willen volgen, dan is het enige wat de bezoekers van je blog moeten doen, is een kosteloos abonnement nemen op de RSS-feed van je website via een RSS-reader.

Waar vind ik RSS-readers?

Er zijn RSS-readers die je gratis kunt gebruiken, meestal tot een bepaald aantal blogs of websites die je volgt. Voorbeelden van RSS-readers zijn:

Feedly is de meest gekende RSS-reader, je kan tot 100 blogs volgen, daarna wordt het betalend. Via de TheOldReader is het gemakkelijk om je interesses te delen met vrienden, je hoeft gewoon je Google of Facebookaccount te verbinden met TheOldReader en je kan starten met delen (tot 100 blogs gratis te volgen). Bloglovin is gratis en is de Pinterest onder de RSS-readers. Bloglovin is meer ontworpen als een sociale mediasite dan de andere RSS-readers. Bij Innoreader kan je een onbeperkt aantal blogs volgen, deze RSS-reader heeft een gemakkelijk instapniveau voor beginners. Bij Flowreader kan je zelfs je sociale media accounts zoals Pinterest, Youtube en Twitter toevoegen zodat je alles op één plaats kan volgen.

Je kan alles via de RSS-reader volgen door ernaar te surfen en online te raadplegen. Dan onthoudt de RSS-reader je voorkeuren van waar je er ook naartoe gaat. Je kan de RSS-reader ook downloaden en installeren (gratis) zodat de RSS-reader in je browser geïnstalleerd wordt.

Maar niet alle websites hebben een RSS-feed. Ga naar je favoriete websites en kijk of je het bovenstaande icoontje ziet. Als je erop klikt, opent zich een nieuw venster waarin je kan kiezen waar je de RSS-feed zal plaatsen. Je kan kiezen om bladwijzerwerkblok toevoegen, dan zie je in je werkbalk de feed onmiddellijk staan.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog of website RSS-feed heeft?

Als je met WordPress werkt heb ik goed nieuws. Elke wordpresswebsite genereert automatisch RSS-feed voor je blogposts. Die staat standaard zo ingesteld dat de volledige inhoud van je blogposts kan verschijnen in een RSS-reader. Dat wil je echter niet want zo verlies je bezoekers aan je eigen website (er is geen nood meer om jouw eigen blog te bezoeken) en maakt je kwetsbaarder dat de volledige inhoud van je blogpost gekopieerd wordt. Dus is het belangrijk dat je in de instellingen van WordPress onder de rubriek instellingen>lezen> aanduidt dat bij RSS-feed enkel samenvattingen mogen worden getoond. Je kan ook aanduiden hoeveel blogposts er maximaal mogen getoond worden.

https://youtu.be/6VlG1ZCIlYo
WPBeginner

Hoe kan ik mijn website toevoegen aan een RSS-reader?

Jouw RSS feed kan je altijd terugvinden in de feed/directory. Dit wil zeggen dat als je website bijvoorbeeld www.decoolstewebsite.be is, jouw feed terug kan gevonden orden via de volgende locatie: www.decoolstewebsite.be/feed/ Dit gelt voor alle websites. Dus als je de url van je favoriete website intikt in een RSS-reader en er gewoon /feed/ achteraan bijvoegt, zal die website gevonden worden (tenzij die geen RSS feed heeft). Doe zelf eens de test of je je eigen blog of website vindt in een RSS-reader. Dan zie je hoe het werkt.

Om het je bezoekers en lezers gemakkelijk te maken kan je ook het RSS-feed icoontje op je website plaatsen. Dat vergemakkelijkt het abonneren. Dit staat niet standaard zo geprogrammeerd, maar gebeurt via een plug-in. De meeste plug-ins om de icoontjes van sociale media toe te voegen aan een website, voorzien ook om een icoontje voor RSS-feed toe te voegen. Het adres dat je moet invullen is dan je website + /feed/.

Hoe kan ik een RSS feed tonen op mijn eigen blog of website?

Stel je wilt op je eigen blog of website, je eigen RSS feed tonen. Of de RSS feeds van een andere blog die je volgt. Dat kan via een widget. Je moet volgende stappen volgen:

  • je gaat naar je WordPress admin-gedeelte (bijvoorbeeld www.decoolstewebsite.be/wp-admin)
  • Je gaat naar Weergave > widgets
  • Je klikt op RSS widget en voegt deze toe aan het widgetgebied (sidebar, header of footer) waar je wilt dat de RSS widget verschijnt
  • Je vult de titel in van de RSS widget, de RSS feed url waarvan je wilt dat die verschijnt in de widget en vinkt aan wat je wilt laten zien.
  • Je slaat deze instellingen op en je bekijkt op je website hoe het eruit ziet

Zo vind je bij mij in de sitebar onder het contactformulier de RSS-feeds van mijn auteurswebsite Bo Vickery. Er bestaan overigens ook plug-ins, zoals Jetpack bijvoorbeeld, die een RSS feed hebben die er beter uitziet dan de basisversie.

Waarvoor kan je RSS feed nog gebruiken?

Er bestaan manieren om via je RSS feed automatisch je bezoekers een e-mail te bezorgen telkens je nieuwe blogposts hebt, bijvoorbeeld artikels van de week of de maand. Zo vermijd je dat je een blogpost post en niemand die leest. Een platform waarmee je dit gratis kunt doen tot 300 e-mails is Sendinblue. Je moet je RSS feed url invoegen in het platform van Sendinblue en je kan beginnen een e-mail op te maken. Meer informatie hoe het werkt; vind je op hun website via deze link: How to increase blogtraffic with RSS Campaigns. Er bestaan wellicht nog andere mogelijkheden, maar ik vermeld hier Sendinblue omdat ik met hun platform werk en het zeer gebruiksvriendelijk vindt.

Lees ook bij Blogschrijver:

Moet je een nieuwsbrief maken voor je blog?
Hoe kunnen bezoekers je contacteren: het contactformulier.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn ranking in Google verbetert?

Online resultaten nodig?

Geen tijd?


Als je:

Verkoop, verkeer, leads,

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.


Over de auteur

Bo Vickery

Bo is selfpublishing auteur en SEO-gericht copywriter vol creativiteit. Wie meer wilt weten, leest over mij of dit blogbericht.

Maar eigenlijk ben ik niet belangrijk, maar jij.

Tags

Woorden zijn belangrijk

Workshop:

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Websitebezoekers blijven maar 10 tot 20 seconden op jouw website. 97% leest enkel de titels om te beslissen of ze verder lezen. Hoe zijn jouw titels?

Wil je jouw websitebezoekers verleiden met onweerstaanbare titels? Wil je een antwoord op je vragen die je hebt over je website? Een cursus die meegroeit met de antwoorden op de vragen die jij je stelt. Ontdek de geheime verkoopcode.

Reserveer nu al je plaats met een eenmalige introductiekorting van 40% voor deze workshop

Ben je het beu om nog eens een wandeling te maken?

Doe zoals Isaac Newton:

leer bij in periodes van pandemie met gratis waanzinnige tips om je website te verbeteren

Een quarantaineperiode is ideaal om te starten met bloggen (waarom niet over jouw wandelervaringen?) of om een boek te schrijven. 

Wist je dat Newton in 1666 zowel de wet van de zwaartekracht en de aard van het licht ontdekte tijdens een quarantaineperiode wegens de pest?

Wat als je deze tijd zou gebruiken om je website te verbeteren? 
O ja, wil je op reis en in zijn voetsporen treden, via deze link kan je een wandeling doen in Engeland waar Newton verbleef tijdens zijn quarantaine.

Dus gebruik deze quarantaine om te bloggen en te schrijven met waanzinnige gratis tips van Blogschrijver op de eerste van de maand om je maand goed te starten. 

>
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial