Om hoog te kunnen ranken in Google met je website, heb je een SSL-certificaat nodig. SSL staat voor Secure Socket Layer. Dit beveiligt het verkeer tussen door een versleutelde verbinding tussen een webserver en een internetbrowser zodat gegevens niet kunnen gestolen worden. Het SSL-certificaat zorgt voor de versleuteling van de verbinding en het valideren van de identiteit van jouw website.
Je herkent een SSL-certificaat aan het slotje in de adresbalk en aan de https:// in een URL of webadres. Als je op het klikt, kan je zien of je verbinding beveiligd is (Google legt op zijn helppagina's uit hoe je kan weten in Chrome of een website veilig is).
Https staat voor Hyper Text Transfor Protocol Secure. Http staat voor Hyper Text Transfer Protocol, waarbij het woord Secure dus niet in de definitie staat om te verwijzen naar het feit dat deze verbinding niet veilig is. Https heeft een extra veiligheidslaag die zorgt voor encryptie en beveiliging van gegevens.
Waarom is een SSL-certifciaat of https:// belangrijk voor SEO?
Google benadrukt al lang dat een website met https:// bevoordeligd wordt in de ranking omdat dit de veiligheid van de websitebezoekers bevordert. In onderstaande video op het Youtube-kanaal van Google Developpers wordt uitgelegd waarom https:// zo belangrijk is:
Ondanks dat https en SSL-vcertificaat belangrijk is voor de ranking en vooral ook voor de veiligheid van websitebezoekers zijn er nog vele websites (zelfs die in de top 100 staan) die dit niet hebben. Je kan het overzicht hiervan bekijken op deze website whynothttps. Er is ook een ranglijst van Belgische websites te bekijken waartussen enkele overheidswebsites zitten.
1. Https is positief voor je ranking in Google
Google schrijft zelf in zijn richtlijnen dat het bezit van https:// als website in je URL een positief signaal is voor je rankingfactor onder het motto: " "HTTPS everywhere" on the web".
In een artikel van Backlinko dat met de hulp van data van Ahrefs werd samengesteld, werd dit bevestigd. Ook Neil Platel van Ubersuggest stelt dat https je ranking positief beïnvloedt in dit blogartikel.
2. Het zorgt voor een betere gebruikerservaring
Omdat je met https werkt, zal een websitebezoeker zich veiliger voelen, bijv. bij betalingen. Je komt ook betrouwbaarder over, waardoor de kans groter is dat je meer websitebezoekers aantrekt en dat websitebezoekers sneller terugkeren naar je website. Want 85% van de websitebezoekers vermijden onveilige websites, dus het is belangrijk.
3. Https laadt sneller dan http
Snelheid van je website, de laadsnelheid, is één van de factoren die van belang is om goed te scoren in technische SEO en die je rangorde in de zoekresultatenpagina (SERP) kan bepalen. Je kan het verschil tussen de laadsnelheid van http en https van je website gemakkelijk gratis testen op deze website httpvshttps.
Dit is niet alleen belangrijk voor je SEO: uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn om maar 5 seconden te wachten om een pagina te laden.
Hoe weet ik of mijn website een SSL-certificaat heeft?
Je kan dit dus zien aan je URL en domeinnaam van je website: https://, aan het slotje in de adresbalk, maar je kan dit ook testen als je zeker wilt zijn. Bijvoorbeeld via SSLChecker of SSLLookup.
Hoe kan ik een SSL-certificaat installeren op mijn website?
Bij de meeste hostingproviders kan je gratis je website laten installeren met https:/ (dit kan bij mijn hostingprovider Vimexx.be), maar je kan hiervoor ook een gratis WordPress plugin gebruiken: Really Simple SSL.
Of je kan gebruik maken van instanties als Let's Incrypt, ZeroSSL of Cloudflare.
Eens je jouw SSL-certificaat hebt voor je domeinnaam, dan moet je ervoor zorgen dat je website altijd naar de https verwijst. In WordPress kan je dit instellen in de rubriek 'Algemene Instellingen':

Normaal doet de plugin Really Simple SSL dit automatisch, maar het kan zeker geen kwaad dat je dit checkt.
Normaal zal je hostingprovider eens je een SSL-certificaat hebt ervoor zorgen dat mensen die http int intikken automatisch op https terechtkomen. Het is wel best dat je ook dit eens controleeert. Mensen kunnen misschien nog steeds op de http-versie terecht komen, dan is het nodig dat je een 301-redict instelt. Je kan hiervoor de Redirection plugin gebruiken.
Nu moet je wel nog je https-versie aanmelden in Google Search Console als een nieuwe property zodat Google weet dat dit de pagina is waar kan naar gesurft worden door websitebezoekers.

Dit is een artikel uit de kennisbank
In de kennisbank van Blogschrijver vind je een begrippenlijst SEO copywriting, copywritingtips, SEO tips en tips over digitale tools. Je vindt er alle blogartikels hierover terug per onderwerp.