Wat is een sitemap? #
Een sitemap is zoals de inhoudsopgave van een boek. Het is de index van al de pagina’s van je website. Dus alle interne links.
Waarom moet je een sitemap hebben? #
Als je wilt dat je website in de zoekmachines gevonden wordt, dan heb je een sitemap nodig. Bovendien is het belangrijk dat je die toevoegt aan Google Search Console. Een sitemap is dus belangrijk voor je SEO. Op deze manier kan Google automatisch de pagina’s van je website overnemen in de zoekresultaten. Maar ook zonder sitemap zal Google jouw website crawlen. Maar als je een sitemap toevoegt, dan is het voor Google gemakkelijker en duidelijker welke pagina’s van je website belangrijk zijn om opgenomen te worden in de zoekmachine.
Als je echter in volgende situaties verkeert, dan is het zeker aan te raden om een sitemap te maken van je website:
– een grote website is moeilijker te begrijpen voor Google zodat het handig is als je Google helpt door een sitemap toe te voegen aan Google Search Console.
– weinig interne links: dan riskeren de pagina’s die niet gelinkt zijn niet opgenomen te worden in Google.
– als je website geen externe links heeft die naar jouw website verwijzen (backlinks) zal Google het ook moeilijker hebben om jouw website te indexeren.
Wat is het verschil tussen een xml.sitemap en een html.sitemap? #
De sitemap die je moet aanmelden bij Google is de xml.sitemap. Dit is zeer belangrijk voor SEO, terwijl de html.sitemap gewoon een manier is om je bezoekers te ondersteunen bij het zoeken op je website. Zeker bij een grote website is een html.sitemap handig voor je bezoekers zodat ze de weg niet verliezen. Deze staat meestal in de footer van een website. De html.sitemap heeft ook zijn nut voor SEO doordat het links plaatst op een andere pagina, wat door Google gunstig beoordeeld wordt.
Waaruit bestaat een sitemap? #
Een sitemap bevat dus alle interne links en alle pagina’s van je website. Tenminste de pagina’s die in de zoekmachines moeten terechtkomen, want je hebt soms pagina’s die niet bedoeld zijn om gevonden te worden. Maar ook belangrijke onderdelen van je website, zoals afbeeldingen en video’s kunnen opgenomen worden in je sitemap. Op deze manier kunnen ook deze in de zoekmachine van Google gevonden worden.
Hoe weet ik dat mijn website al een xml.sitemap heeft? #
Je kan dit controleren in Google door achter jouw domeinnaam /sitemap.xml of /sitemap_index.xlm te typen, bijvoorbeeld www.blogschrijver.be/sitemap.xml. Of je kan het nakijken via deze webtool: https://seositecheckup.com/tools/sitemap-test
Hoe maak je een xml.sitemap? #
Als je website met WordPress gemaakt is, dan kan je een xml gemakkelijk maken met de plugin Yoast SEO via geavanceerde instellingen. Via deze link wordt uitgelegd door Yoast hoe je dat doet (Engelstalig). Door onder de titel “XML Sitemaps” op de link XML-sitemap te klikken, zal je de sitemap openen.
Hoe meld ik mijn sitemap aan bij Google Search Console? #
In Google Search Console zie je in de rechterkolom “sitemaps” staan. Via de knop “add/test sitemap” kan je de URL van de sitemap toevoegen. Je kan hiervoor de URL van in de desbetreffende rubriek van Yoast SEO of All-in-one_SEO nemen. Je voegt deze URL toe en na enige tijd kan je ‘sitemaps’ in het menu verversen. Nu zal je zien dat het aantal URL’s van je website tevoorschijn komt en dat Google een overzicht heeft van alle pagina’s van je website. Als je nu nog een nieuwe pagina aan je website toevoegt, zal Google sneller op de hoogte zijn.