SEO Copywriting Blogschrijver

Wat is een meta title, title tag of page title?

Een meta title, ook wel title tag, page title (paginatitel) of meta titel genoemd, is de titel die je kan zien in de zoekmachines bij de zoekresultaten.

De meta title kan je ook zien in het tabblad van je browser. Een meta title is bij voorkeur tussen de 50 en 60 karakters (gemiddeld 55, leer er hier meer over) en bevat de zoektermen waarop je gevonden wilt worden.

Als je de titel of URL van een link niet volledig kan zien in de adresbalk, kan je dat simpel oplossen door met je cursor op de adres balk te staan en dan kan je in het schermpje dat verschijnt aanduiden dat je altijd volledige URL's wilt zien. 

In een meta title of paginatitel kan ook een UTM-code verwerkt zijn zodat er kan geanalyseerd worden in Google Analytics waar het webverkeer vandaag komt. 

Een krachtige meta title is goed voor het aantal kliks naar je pagina en je positie in de zoekmachine.

Waaraan moet een krachtige meta title voldoen?

Een krachtige meta title heeft volgende kenmerken:

  • Zichtbaarheid: een krachtige meta title bevat relevante zoekwoorden. Hiervoor doe je een zoekwoordonderzoek, bijvoorbeeld met GoogleGoogle Keyword Planner of Ubersuggest. Of een andere gratis keywoordtool, bijvoorbeeld Hoth.com. Bij voorkeur plaats je de zoekwoorden vooraan in je titel.
  • Actie: Een goede meta title zet aan tot actie. Bezoekers moeten na het zien van je meta titel willen doorklikken. Bezoekers overtuigen dat ze relevante informatie krijgen of een call-to-action helpt daarbij. Veelgebruikte titels bevatten dan ook tekst als: ‘10 tips om..’, ‘alles over…’, ‘de gratis checklist voor…’

Bekijk regelmatig de resultaten van je meta titles en verbeter waar nodig, zeker als je merkt dat de meta title afgekapt wordt of zeer slecht scoort in de zoekmachine.

Hou er wel rekening mee dat zoekmachines updates kunnen aanbrengen en bijv. het aantal maximale tekens kan aanpassen. Hou dit dus ook in de gaten.

Hoe kan ik een meta title aanpassen?

Als je meta title moet aangepast worden, bijv. omdat de titel niet scoort in Google of omdat je een andere reden hebt, dan kan je dit gemakkelijk met de plugin Yoast SEO of All-in-one_SEO plugin voor WordPress.

Nadat je dit aangepast hebt, crawlt de zoekmachine je website en binnen enkele dagen zal je meta title aangepast zijn.

Dit is een artikel uit de kennisbank

In de kennisbank van Blogschrijver vind je een begrippenlijst SEO copywriting, copywritingtips, SEO tips en tips over digitale tools. Je vindt er alle blogartikels hierover terug per onderwerp.

Wat wil jij lezen in de kennisbank?

Copywritingtips

SEO Tips

Digitale tooltips


Wil jij je teksten op het web verbeteren via de 7 hoofdzonden?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Max. 1 keer per maand. Je kan altijd uitschrijven. 

Online resultaten nodig?

Geen tijd?

Als je: 

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.

>