SEO Copywriting Blogschrijver

Wat is een html-sitemap?

Je leest wel eens dat elke website een html-sitemap zou moeten hebben, maar wat is dat? 

Een html-sitemap is een overzichtspagina met alle url's van je website voor je bezoekers. Dit is dus vooral bedoeld voor je bezoekers, minder voor zoekmachines, alhoewel het wel kan helpen bij de ranking van je website.

Een html-sitemap is niet hetzelfde als een xml-sitemap. Een xml-sitemap dient om de crawlers  (ook wel bots of spiders genoemd) van de zoekmachines van bijv. Google of Bing te helpen jouw website te indexeren zodat zij opgenomen worden in de ranglijst van de zoekmachine.

Je kan een html-sitemap beschouwen als een kaart van jouw website om je bezoekers sneller iets te laten vinden. Een soort plattegrond van je website. Je vindt een sitemap vaak in de footer van een website, zoals ook op deze website. De html-sitemap van mijn website ziet er zo uit (klik op link).

Heeft een hml-sitemap invloed op de SEO van je website?

Velen zeggen van niet, maar ik ben ervan overtuigd dat het toch wel een zeker invloed zal hebben en dit om twee redenen:

  1. De interne links in je html-sitemap verwijzen naar relevante pagina's en blogartikelen op je website, waardoor bezoekers gemakkelijker kunnen navigeren. De zoekmachines zien deze interne links, waardoor zij meetellen voor je ranking. Interne links geven meer waarde aan je website. 
  2. Bezoekers blijven op je website. Door een html-sitemap hebben bezoekers de neiging om langer op je website te blijven. Ook dit geeft een invloed op je SEO, want de zoekmachines zien dat je website nuttig is voor bezoekers, waardoor de ranking verbetert. Je krijgt namelijk een hogere sessieduur op je website. 

Wat zijn de voordelen van een html-sitemap?

Vooral als je een grote website hebt, heeft een html-sitemap nut. Bij een heel kleine website is zo'n html-sitemap minder nuttig voor je bezoekers omdat ze zo ook gemakkelijk de weg vinden. 

De voordelen heb ik eigenlijk al deels opgesomd:

  1. Je websitebezoekers vinden gemakkelijk de weg op je website.
  2. Je bouwt een interne linkstructuur die gunstig is voor de zoekmachines, zoals Google
  3. Bezoekers zullen je website interessanter vinden, waardoor je een langere sessie krijgt op je website

Hoe maak ik een html-sitemap?

Dat is niet zo moeilijk. Je kan hiervoor een gratis plugin gebruiken. Ik gebruik hiervoor Hierarchical HTML-Sitemap. De plugin gebruikt een code (in dit geval de shortcode [htmlmap] ) die je gewoon in een pagina moet plakken. En je sitemap is klaar. Je kan de plugin instellen met verschillende opties, bijv. dat bepaalde pagina's moeten uitgesloten worden.  Er bestaan nog andere gratis plugins (klik op deze link voor een overzicht)


Foto:  Branko Stancevic via Unsplash

Wat wil jij lezen in de kennisbank?

Copywritingtips

SEO Tips

Digitale tooltips


Wil jij je teksten op het web verbeteren via de 7 hoofdzonden?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Max. 1 keer per maand. Je kan altijd uitschrijven. 

Online resultaten nodig?

Geen tijd?

Als je: 

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.





>