SEO Copywriting Blogschrijver

Wat is domain authority (DA)?

Domein Autoriteit (DA) is een zoekmachine ranking score ontwikkeld door Moz die voorspelt hoe waarschijnlijk een website is om te rangschikken in de zoekmachine resultaten pagina’s (SERPs).

Een andere naam hiervoor is de DA-score. Domein Autoriteit scores variëren van een tot 100, met hogere scores overeenkomt met een grotere waarschijnlijkheid van ranking. Deze Domein Autoriteit wordt berekend door het evalueren van verschillende factoren, onder andere het koppelen van root domeinen het totaal aantal links.

Waar kan ik mijn Domain Authority of Domeinautoriteit vinden?

Je kan dit vinden op de website van MOZ via deze link. Of je kan dit ook terugvinden in andere SEO-tools zoals bijv. Mangools.

Websites met veel externe links van hoge kwaliteit, zoals bijv. www.google.com of www.wikipedia.com staan aan de top van de Domeinautoriteit en bereiken bijna 100 (zie via deze link de top 500 websites op gebied van Domeinautoriteit en je zal begrijpen wat ik bedoel).

Dat is logisch want er zijn veel andere websites die naar de websites in deze top 500 linken. Het is moeilijker voor lokale of kleine ondernemingen om een hoge DA-score te bereiken. Je moet een DA-score echter vooral bekijken als een vergelijkend element waarbij je de DA-score van jouw website vergelijkt met de DA-score van jouw concurrenten. Het doel moet zijn om een hogere DA-score te bereiken dan jouw concurrenten.

Hoe kan ik mijn DA-score beïnvloeden?

De beste manier is gewoon door de SEO van jouw website te verbeteren. Hierbij leg je vooral de focus op de kwaliteit en kwantiteit van de externe links of backlinks die naar jouw website verwijzen.

In deze video van Ahrefs krijg je tips hoe je jouw DA-score kan verbeteren:


Als jouw DA-score verlaagt is, dan is het soms moeilijk om te weten waaraan dit kan liggen. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Je hebt backlinks gekregen van websites die niet bijdragen tot de ranking van Google
  • Je hebt minder linkende websites in de laatste crawl in vergelijking met een vorige crawl van je website.
  • Het linkprofiel van je website is nog niet gerangschikt in de zoekmachine.

Je mag de Domeinautoriteit niet verwarren met de Pagina Autoriteit (Page Autorithy): de Domain Authority voorspelt de sterkte van de ranking van volledige domeinen of subdomeinen, terwijl Pagina Autoriteit de sterkte van individuele pagina’s van een website.

Dit is een artikel uit de kennisbank

In de kennisbank van Blogschrijver vind je een begrippenlijst SEO copywriting, copywritingtips, SEO tips en tips over digitale tools. Je vindt er alle blogartikels hierover terug per onderwerp.

Wat wil jij lezen in de kennisbank?

Copywritingtips

SEO Tips

Digitale tooltips


Wil jij je teksten op het web verbeteren via de 7 hoofdzonden?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Max. 1 keer per maand. Je kan altijd uitschrijven. 

Online resultaten nodig?

Geen tijd?

Als je: 

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.





>