SEO Copywriting Blogschrijver

Wat is een backlink?

Backlinks zijn een belangrijke ranking factor zijn om hoog in Google te komen. Backlinks verkrijgen is een vorm van linkbuilding. Een manier om een betere positie te krijgen in Google.

Zijn backlinks belangrijk voor SEO?


Links naar je site maken zo’n 30% uit van het algoritme van Google. Ze zijn dus belangrijk voor SEO.

Hoe krijg je backlinks?


Je moet informatie hebben op je website die een backlink verantwoordt


Je website moet de moeite waard zijn om naar terug te linken. Anders is het moeilijk om backlinks te verzamelen.

Voldoende inspirerende en kwalitatieve content in allerlei vormen: blogartikelen, video’s, infographics, enzovoort…

Als je website goed genoeg is, zal je ook op een natuurlijke manier backlinks kunnen verzamelen (natuurlijke backlinks). Dit is de beste manier om backlinks te verzamelen.

Je website moet een blog hebben


Een blog is een must voor backlinks. Zelfs al heb je maar een gewone webshop of webwinkel. De blog maakt het interessant om te linken naar je webshop, niet de producten.

Je kan in blogartikels wel je producten aanprijzen, bijv. omwille van duurzaamheid, kwaliteit, hoe het product tot stand gekomen is. Dat is interessant, niet het product op zich.

Gastbloggen leidt tot backlinks


Als je ergens als gast een blogartikel kan schrijven, dan zal je normaal ook een backlink hebben vanaf de website waarvoor je geschreven hebt.

Bovendien bereik je er een ander publiek mee, wat altijd goed kan zijn voor jouw website.

Check je concurrenten


Je kan ook de backlinks van je twee belangrijkste concurrenten opzoeken. Je kunt dan zoeken welke backlinks je concurrenten gemeenschappelijk hebben en vragen aan de webmaster van die gemeenschappelijke website of ze bereid zijn ook jouw website op te nemen met een backlink.

Je kan deze backlinks opzoeken met de Link Intersect tool van Ahrefs, maar dat is geen goedkope tool. Ahrefs toont wel zelf welke links je concurrenten gemeenschappelijk hebben. Met LinkMiner van Mangools kan je ook backlinks vinden van je concurrenten, maar daar zal je zelf manueel moeten bijhouden om welke backlinks het gaat en kijken welke gemeenschappelijk zijn.

Je kan echter een csv.-file met alle backlinks van je concurrenten gratis uploaden op de Link Intersect van Marketingtracer om daar te laten zoeken welke gemeenschappelijk zijn. Het is echter niet aan te raden zomaar de backlinks van je concurrenten te proberen kopiëren.

Dode links gebruiken


Er verdwijnen dagdagelijks pagina’s van het internet. Soms omdat websites stoppen of omdat websites nieuwe url’s hebben zonder de oude url’s te redirecten.

Deze dode links bestaan, maar moeten aangepast worden naar een goed url.

De plugin Redirection is hiervoor geschikt. Eventueel door de url die 404 geeft via een 301-redirect naar een goede url redirecten.

Je zal hiervoor wel de webmaster van de website met de dode links moeten contacteren om jouw webpagina met ongeveer dezelfde inhoud aan te bieden als redirect.

The Broken Link Bible van Moz.com legt uit hoe je broken links kan vinden. De chrome extensie CheckMyLinks helpt dode links te vinden op een webpagina.


Je website registreren op startpagina’s en de klonen ervan


Je kent ze wel, de websites www.startpagina.be en www.startpagina.nl die gewoon allerlei lijsten opgedeeld in rubrieken met linkjes bevatten naar andere websites.

Je kan je website hierop laten registreren, maar er bestaan ook allerlei klonen van die gelijkaardig zijn aan deze startpagina’s over allerlei onderwerpen die je zonder problemen willen registreren. Maar ik zou dit niet doen.

Vaak zijn dit backlinks van slechte kwaliteit en worden ze ook zo bekeken door Google, want Google weet dat iedereen zo’n backlink kan krijgen op zo’n website. Niet doen dus.

Wil je jouw website laten registeren op goede websites (maar welke websites zijn dit), dan kan je de gratis linkbuilding tool van KGOM van Karel Geenen gebruiken. Je moet alleen maar het zoekwoord intikken waarmee je wil gelinkt worden en je krijgt een lijst van door Google goedgekeurde startpagina’s uit België en Nederland.


Backlinks kopen


Een gemakkelijke manier, maar ik raad het af, alhoewel het soms nog lijkt te werken. En het wordt nog massaal gedaan. Je weet echter niet van wie je backlinks koopt of van welke kwaliteit ze zijn. Naar deze techniek wordt verwezen als black hat SEO.

Google is er geen voorstander van omdat dit gelijkstaat met vals spelen om te proberen het algoritme van Google te omzeilen.

Als je van Google hiervoor een penalty krijgt, dan zijn de gevolgen serieus. 

Maar het is dus een ethische zaak: voor mij duurt eerlijk het langst. Een natuurlijk gekregen backlink is zoveel leuker en geeft meer voldoening (en het is nog goedkoper ook).

Dit is een artikel uit de kennisbank

In de kennisbank van Blogschrijver vind je een begrippenlijst SEO copywriting, copywritingtips, SEO tips en tips over digitale tools. Je vindt er alle blogartikels hierover terug per onderwerp.

Wat wil jij lezen in de kennisbank?

Copywritingtips

SEO Tips

Digitale tooltips


Wil jij je teksten op het web verbeteren via de 7 hoofdzonden?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Max. 1 keer per maand. Je kan altijd uitschrijven. 

Online resultaten nodig?

Geen tijd?

Als je: 

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.





>