SEO Copywriting Blogschrijver

Wat is alt-attribuut of alt-text?

Soms ook wel alt-text of alt-tag genoemd. Je vindt dit terug als je afbeeldingen upload in WordPress. Het is het eerste lijntje dat je kan invullen als je een afbeelding uploadt om op je website te plaatsen. Het alt-attribuut is een html-code dat de mogelijkheid geef om een omschrijving toe te voegen aan online afbeeldingen. Deze beschrijving is niet zichtbaar voor gewone bezoekers, maar wel voor mensen die een visuele handicap hebben. Zonder een beschrijvend alt-attribuut zal de inhoud van de afbeelding niet voorgelezen worden.

Is het alt-attribuut ook waardevol voor SEO?

Alt-text is waardevol voor zoekmachines, dus ook voor je SEO. De zoekmachines kijken immers wat de inhoud is van de alt-tag om te bepalen wat er op de afbeelding staat als zij jouw website crawlen. Een goede beschrijvende alt-text zorgt voor de optimalisatie van je website voor zoekmachines.

Zijn er nog redenen waarom een alt-attribuut nuttig is?

De meeste webbrowsers laden afbeeldingen automatisch en snel. Maar er zijn types browsers die dit niet bij iedere afbeelding ondersteunen. Als je bezoeker met dergelijke webbrowser surft, dan zal hij wel het alt-attribuut zien, zodat hij kan inschatten wat er op de afbeelding staat.

Een alt-attribuut is ook nuttig omdat als iemand afbeeldingen zoekt in een zoekmachine, de zogezegde image search, dan maak je kans dat jouw afbeelding getoond wordt via de gegeven alt-text. Zo kan je ook bezoekers op je website krijg.

Is een alt-attribuut hetzelfde als een title-attribuut?

Een title-attribuut is de omschrijving van de afbeelding die je kan zien als je met je muis op de afbeelding staat. Een title-attribuut wordt ook wel tooltip genoemd. De title-attribuut heeft voor zover bekend geen invloed op de ranking in zoekmachines. In de title-attribuut staan vaak de naam van de fotograaf, het copyright of de bron van de afbeelding. Dit is informatie die je beter niet opneemt in het alt-attribuut.

Dit is een artikel uit de kennisbank

In de kennisbank van Blogschrijver vind je een begrippenlijst SEO copywriting, copywritingtips, SEO tips en tips over digitale tools. Je vindt er alle blogartikels hierover terug per onderwerp.

Wat wil jij lezen in de kennisbank?

Copywritingtips

SEO Tips

Digitale tooltips


Wil jij je teksten op het web verbeteren via de 7 hoofdzonden?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Max. 1 keer per maand. Je kan altijd uitschrijven. 

Online resultaten nodig?

Geen tijd?

Als je: 

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.

>