SEO Copywriting Blogschrijver

Wat is een algoritme?

Een algoritme is enkele stappen die via bepaalde regels moeten genomen worden om een vooraf vastgesteld doel te bereiken. Je zou het ook als volgt kunnen uitleggen: er is een input van gegevens die volgens bepaalde regels worden verwerkt om een output te krijgen. 

Een iets luchtiger uitleg over een algoritme komt van de BBC. In dit korte filmpje van 7:48 leggen ze uit wat een algoritme is, waar ze vandaag komen en hoe ze werken. 

De algoritmes van zoekmachines en sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram of TikTok bepalen wat je te zien krijgt. Dit zijn dan de dingen die aansluiten bij je interesses (of dat is toch de bedoeling). 

Hoe bepalen algoritmes ons leven?

Algoritmes bepalen ons leven. Zij beslissen immers wat je ziet op het internet en op je sociale media. Daarin hebben we geen keuzevrijheid, al denken we van wel als we iets zoeken of bekijken op het internet. 

NOS3 legt het uit in 3 minuten.

Een algoritme filtert voor ons dus wat we te zien krijgen en daardoor krijgen we ook informatie niet te zien. Ons wereldbeeld wordt bepaald door algoritmes. 

Wie zich er verder wilt in verdiepen kan ook nog eens dit filmpje van de Universiteit van Nederland bekijken (17 minuten) hoe algoritmes ons nieuws maken en of we daar nu blij moeten mee zijn of niet.

Algoritmes en SEO

De algoritmes van zoekmachines bepalen hoe een website gerangschikt wordt in de zoekresultaten of SERP. Hierbij wordt rekening gehouden met ranking factors, zo heeft Google er meer dan 200. Deze factoren gaan over de relevantie van je content, de kwaliteit van je content, de bruikbaarheid van je webpagina’s tot de context en de instellingen van je website.

Backlinko heeft deze Google ranking factors opgesomd. Ook Hubspot heeft een lijst samengesteld van de gekende zoekfactoren.

Als je goed wilt scoren met je website moet je hiermee dus rekening houden. Tenminste voorzover alle factoren waarmee Google rekening houdt in zijn algoritme ons bekend zijn. 

Google voert ook regelmatig updates uit, wat dan telkens weer een ander resultaat kan geven omdat het algoritme veranderd is. Zo heeft Twitter zich onlangs de woede van veel gebruikers op zijn hals gehaald omdat ze hun algoritme hadden veranderd en je allerlei ongewenste tweets te zien kreeg. 

Waar komt het woord algoritme vandaan?

Ok, dit is kennis die je misschien niet nodig hebt. Toch kan ik het niet laten je dit filmpje te tonen, want de oorsprong komt van een Perzische wiskundige Muhammed al-Khwarizmi die 780 na Christus geboren werd. Het woord is afkomstig van het Perzische  woord Gaarazmi: خوارزمي


Wat wil jij lezen in de kennisbank?

Copywritingtips

SEO Tips

Digitale tooltips


Wil jij je teksten op het web verbeteren via de 7 hoofdzonden?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Max. 1 keer per maand. Je kan altijd uitschrijven. 

Online resultaten nodig?

Geen tijd?

Als je: 

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.

>