SEO Copywriting Blogschrijver

Wat is Above the fold?

Above the fold betekent letterlijk boven de vouw. In marketing en ook in webdesign wordt above the fold gebruikt om het deel van een website aan te duiden dat een bezoeker kan zien zonder te scrollen.

Een website heeft dus een gedeelte above the fold (wat je kan zien) en below the fold (hiervoor moet je scrollen naar beneden). Omdat een websitebezoeker gemiddeld maar tussen de 8 tot 15 seconden beslist of een website de moeite waard is, is het gedeelte above the fold om je websitebezoeker te overtuigen. 


Waarom is het belangrijk om rekening te houden met above the fold?


Zoekmachines hechten veel belang aan waardevolle content en een grote gebruiksvriendelijkheid. Daarom is het belangrijk om toch rekening te houden met above the fold en wat je in dat gedeelte plaatst. Te veel reclame in dat gedeelte kan ervoor zorgen dat je website minder goed wordt gerangschikt. 

Above the fold is ook belangrijk voor de gebruikerservaring van je websitebezoekers. Want dit bepaalt of een bezoeker op je website blijft of terugkeert naar de zoekresultatenpagina of SERP. Dit beïnvloedt je bounce rate, de tijd die een bezoeker op je website blijft, wat een zoekmachine zoals Google als een negatief signaal kan interpreteren. 

Uit onderzoek blijkt dat websitebezoekers voor 74% de twee top gedeelten van een website bekijken, dus above the fold (bron: NNGroup). 26% van de tijd werd er naar de inhoud onder above the fold gekeken. 

grafiek above the fold

Bron afbeelding: NNGroup

Meer zelfs: 42% bekijkt de bovenste 20% van een webpagina als je deze in 5 gelijke stukken verdeeld.

Above the fold grafiek
Bron afbeelding: NNGroup


Hieraan zie je dat het zeer belangrijk is dat wat je op je webpagina above the fold plaatst, je websitebezoekers onmiddellijk kan verleiden. 


Wat zijn de afmetingen voor above the fold?


Voor het ontwerpen van een website is het handig om te weten met welke afmetingen dat je moet rekening houden:

  • een desktop: 1280 x 720 px
  • een tablet: 1024 x 768 px 
  • een smartphone: 320 x 568 px (kleinste model iPhone5)

Dit is natuurlijk relatief, want afmetingen van schermen verschillen. Wat één persoon wel onmiddellijk kan zien op zijn scherm, is voor de andere persoon slechts te zien na scrollen. 


De oorsprong van above the fold


Above the fold komt uit de drukkerijwereld: het beschrijft het gedeelte van een krant dat je ziet als een krant gevouwen is. Het is het deel van een krant waarin geprobeerd wordt om je nieuwsgierig te maken zodat je de krant koopt en leest. 

Met een website is het dus precies hetzelfde: above the fold is om de websitebezoeker nieuwsgierig te maken zodat die klikt of verder scrolt. Wat wil jij lezen in de kennisbank?

Copywritingtips

SEO Tips

Digitale tooltips


Wil jij je teksten op het web verbeteren via de 7 hoofdzonden?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Max. 1 keer per maand. Je kan altijd uitschrijven. 

Online resultaten nodig?

Geen tijd?

Als je: 

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.

>