Ik bouw verhalen, jij spaart tijd

Originele copywriting

december 1

Hoe schrijf je een plot voor je boek?

Een goed boek schrijf je na het toepassen van een aantal regels. Een code, een wiskundige formule of hoe je het ook wilt formuleren. Er zijn een aantal dingen waar je rekening moet mee houden. Als je dat niet doet, dan schrijf je misschien wel een boek, maar geen boek dat kans maakt om een bestseller te worden. Ik doe een poging om een aantal dingen op te sommen die nodig zijn om een plot te maken voor je boek. Maar voor schrijven geldt, wat ook voor anderen dingen geldt: het belangrijkste is je eigen weg te vinden. Sommige dingen zullen werken, andere niet. Jij moet zoeken wat bij je past en wat niet.

Waar moet ik aan denken bij het schrijven van een plot voor mijn boek?

  1. Je hoofdpersonage wil iets bereiken of heeft een concreet plan of er gebeurt iets.
  2. Je hoofdpersonage heeft tegenslag of ondervindt tegenstand.
  3. Je moet de lezer duidelijk kunnen maken wat de beweegredenen zijn van je hoofdpersonage om zo te handelen. Je kan dit eventueel doen via flashbacks of de gedachten van je hoofdpersonage weer te geven.
  4. Je kan ook spelen met de tijd: je hoofdpersonage moet iets doen binnen een bepaalde tijd of je werkt met verschillende tijdperiodes in je boek. Zorg er wel nog voor dat het voor je lezer duidelijk blijft in welke periode hij zit en dat je de kern van je verhaal nog ziet. Hou je verhaal strak en laat het niet alle kanten opwaaien.
  5. Vergeet niet dat jij de creator bent: jij maakt de wereld van je boek, jij schept een eigen universum, een eigen wereld waarin je de lezer meeneemt. Het kan zien dat dit een fantasywereld is, maar dan zal je iets meer uitleg moeten neerpennen voor je lezer. Een lezer kan jouw gedachten immers niet lezen.
  6. Vertrouw erop dat wat je schrijft noodzakelijk is voor het verhaal, maar strijk ook af en toe met een hand over je hart en schrap dingen die uiteindelijk niet nuttig zijn voor je verhaal of het nodeloos rekken. Je wilt immers een boek schrijven waarin de lezers blijven lezen. Elke zin, elk woord dat je in een boek schrijft moet nuttig en noodzakelijk zijn. Schrap het overbodige.
  7. Probeer heel je boek in dezelfde toon, dezelfde stijl te schrijven.

Wil je meer tips hoe je een boek of roman schrijft? Het boek van Arie Storm uit 2014 is hiervoor een aanrader: Het schrijven van een roman. Als je Kobo Plus hebt, kan je dit boek zelfs gratis downloaden op je e-reader. Als dat geen goed tip is 🙂

Een ander boek dat de moeite waard is rond plots en structuur van boeken is een Engelstalig: Write great fiction – plots & structure van James Scot Bell. Bij Bol.com kan je enkel het e-book kopen, wil je de paperback of een e-book via Amazon, dan kan je het boek via deze link kopen.

Ik ben zelf van plan om na een thriller en een komend jeugdboek mij ook eens te wagen aan een roman en wat doet een schrijver die wilt schrijven? Die informeert zich, die doet research. Niet enkel voor de inhoud van zijn boek, maar ook over het ‘schrijfvak’ op zich, want schrijven is een altijd durende zoektocht om beter te kunnen schrijven. Dus lees veel over schrijven, volg schrijvers, verdiep je in het vak. Dompel je onder in taal en verhaal. Veel succes!

Lees ook:

Tools om een boek te schrijven (deel 1)
Tools om een boek te schrijven (deel 2)
Waarom een boek schrijven? Om deze 14 redenen schrijf je een boek

 

Online resultaten nodig?

Geen tijd?


Als je:

Verkoop, verkeer, leads,

meer woorden nodig hebt,...

Ik verkoop woorden omdat het werkt.


Over de auteur

Bo Vickery

Bo is selfpublishing auteur en SEO-gericht copywriter vol creativiteit. Wie meer wilt weten, leest over mij of dit blogbericht.

Maar eigenlijk ben ik niet belangrijk, maar jij.

Tags

Woorden zijn belangrijk

Workshop:

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Wat als onweerstaanbare titels jouw klanten onbewust verleiden zodat ze doen wat jij wil?

Websitebezoekers blijven maar 10 tot 20 seconden op jouw website. 97% leest enkel de titels om te beslissen of ze verder lezen. Hoe zijn jouw titels?

Wil je jouw websitebezoekers verleiden met onweerstaanbare titels? Wil je een antwoord op je vragen die je hebt over je website? Een cursus die meegroeit met de antwoorden op de vragen die jij je stelt. Ontdek de geheime verkoopcode.

Reserveer nu al je plaats met een eenmalige introductiekorting van 40% voor deze workshop

Ben je het beu om nog eens een wandeling te maken?

Doe zoals Isaac Newton:

leer bij in periodes van pandemie met gratis waanzinnige tips om je website te verbeteren

Een quarantaineperiode is ideaal om te starten met bloggen (waarom niet over jouw wandelervaringen?) of om een boek te schrijven. 

Wist je dat Newton in 1666 zowel de wet van de zwaartekracht en de aard van het licht ontdekte tijdens een quarantaineperiode wegens de pest?

Wat als je deze tijd zou gebruiken om je website te verbeteren? 
O ja, wil je op reis en in zijn voetsporen treden, via deze link kan je een wandeling doen in Engeland waar Newton verbleef tijdens zijn quarantaine.

Dus gebruik deze quarantaine om te bloggen en te schrijven met waanzinnige gratis tips van Blogschrijver op de eerste van de maand om je maand goed te starten. 

>
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial