juli 13

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de ranking van mijn blog in Google verbetert (WordPress sitemap)?

Dit gaat over SEO of Search Engine Optimalisation (zoekmachine optimalisatie) of je ranking verhogen in Google. Beter gevonden worden, daar komt het op neer. Het is een wetenschap op zich, heb ik de indruk. Omdat ik geen tijd had om hier alle dagen mee bezig te zijn, zoals ik denk dat dit bij jullie ook het geval is, doe ik beroep op een plugin in WordPress. Een plug-in (‘to plug in’ zoals een stopcontact waar je een apparaat in steekt) is een stukje software dat ervoor zorgt dat je website beter functioneert en die jou helpt om gemakkelijker de website te beheren. Als je meer wilt weten over plug-ins, kan je verstaanbare uitleg (zeker voor niet-technici zoals ikzelf) vinden bij WP Handleiding, waar je ook een zeer gebruiksvriendelijke handleiding voor WordPress kan vinden die mij al veel heeft geholpen. Of je kan tutorials bekijken in het Engels via WP Beginner, dit heeft mij ook verder gebracht. Op de website van WP Beginner vind je ook antwoorden op allerlei vragen in verband met WordPress.

Hoe kan de ranking verbeterd worden?

Er zijn hiervoor verschillende technieken, maar ik zal eerst hebben over de WordPress sitemap van je website. Een sitemap is een hiërarchische lijst van alle links op alle pagina’s van je blog of website. Een soort kaart, kan je zeggen. Deze Sitemap is georganiseerd in een XML-document. Dit document helpt zoekmachines om door je blog of website te zoeken. Het is dus zeer belangrijk om over zo’n sitemap te beschikken. Maar hoe doe je dat in godsnaam. Hier zijn er verschillende plug-ins kunnen helpen. Een paar klikken en alles is in orde.

UPDATE: door de recente update van WordPress is een xml-sitemap inbegrepen in de nieuwe WordPressversie zodat het gebruik van onderstaande plug-ins normaal niet meer nodig zou zijn.

Welke plug-ins kunnen mij helpen de ranking te verbeteren via de sitemap?

De meeste van de hieronder vermelde zijn gratis of hebben een gratis versie. Slechts enkele zijn betalend. Eens geïnstalleerd maken zij automatisch een sitemap van je blog, foto’s en video’s door nieuwe pagina’s te indexeren. Je moet alleen je website registreren bij Google webmasters. hebt hiervoor wel een google-account nodig, maar die is gemakkelijk aangemaakt en is volledig gratis. Heb je zo’n plug-in wel nodig? Je kan het ook redden zonder, maar met zo’n plug-in zou het gemakkelijker moeten gaan om hoger te ranken in zoekmachines. Het hangt ervan af wat het doel is van je blog.

1. Yeast SEO

Een plug-in die ik zelf gebruik. Hij is gebouwd om de SEO van je blog of website te verbeteren zodat je meer bereik krijgt. Je hoeft alleen, zelfs in de gratis versie XML sitemap op ja te plaatsen (zie afbeelding hieronder).

2. Jetpack

Dit is één van de meest gedownloade plug-ins bij WordPress. Je gaat naar Jetpack > instellingen/settings > verkeer/traffic >sitemaps. Jetpack is een zeer uitgebreide plug-in met allerlei features die je aan en af kunt zetten. Ik heb hem ooit geïnstalleerd op een website, maar ik moet eerlijk zijn, voor een niet-techneut vind ik Yoast gemakkelijker om te gebruiken, maar dat is mijn persoonlijke mening.

3. Rank Math

Rank Math is een relatief nieuwe speler die in een korte tijd zeer veel gedownload is. Dan moet hij wel in orde zijn. Je kan de Sitemap aanzetten via sitemap settings. Het is een volledig gratis plug-in.

Hieronder vind je uitleg van WP Beginner over de XML sitemap.

Uitleg WP Beginner over XML Sitemap

Quote: Theysaidso
Foto: Mitchell Luo via Unsplash

Lees ook bij Blogschrijver:

Hoe zorg ik voor een gebruiksvriendelijke sitemap voor bezoekers?
Hoe kunnen je bezoekers je contacteren – het nut van contactformulieren?
Moet je een nieuwsbrief maken voor je blog?

Vind je de informatie op deze website interessant, dan kan je me trakteren op een virtuele koffie via https://petje.af/blogschrijver.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks. Dit kost je niets, maar telkens je iets koopt via een affiliatelink op deze website, krijg ik een kleine vergoeding. Wil je meer weten over affiliatelinks, lees dan deze blogpost: geld verdienen met bloggen: affiliatemarketing


Over de auteur 

Bo Vickery is een selfpublishing auteur die door haar lezers de Belgische Dan Brown wordt genoemd. Wil je meer weten? Lees de pagina Over Mij.

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat de ranking van mijn blog in Google verbetert (WordPress sitemap)?

Tags

jetpack, plug-in, Rank match, ranking, WP Beginner, WP Handleiding, yoast SEO


Voor je weggaat, misschien lees je in deze blogs ook nog iets interessant?

Welk lettertype gebruiken voor mijn blog of website?

Betere webteksten op je blog of website – 9 tips

Ontvang gratis tips van Blogschrijver!

>
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial