januari 24

Enkele bijkomende taaltools en hulp bij taalproblemen

0  comments

Als je echt een goede schrijver of blogger wilt zijn, tja, dan moet je bezig zijn met taal. Taal is dan ook mijn passie. Dat wil niet zeggen dat ik daardoor perfect schrijf (iedereen maakt fouten of twijfelt) of spreek (ik spreek zeker geen correct Nederlands, want ik kan mijn West-Vlaamse tongval niet verbergen, af en toe raakt er ook een dialectwoord tussen). Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt om te kunnen werken met taal: interesse in taal, taalhulp vinden als je twijfelt, je regelmatig onderdompelen in een taalbad of een taalgids eens in de hand nemen.

Hieronder een opsomming van taaltools die ik gebruik:

Onderdompeling in taal

Als je je inschrijft op bepaalde nieuwsbrieven die te maken hebben met taal, vind je in een mailbox regelmatig tips, weetjes, nieuwe woorden of zelfs oefeningen. Telkens een reminder dat taal voor jou belangrijk is. Ik geef er enkele mee:

 • Taaldrop.be: via deze website krijg je elke dag een zin in je mailbox waarin er drie woorden aangeduid staan. Eén ervan is verkeerd. Aan jou om aan te duiden welk woord. Je krijgt dan ook onmiddellijk om hun website het antwoord te zien, waarom en hoeveel mensen het fout of juist hebben. Een echte aanrader!
 • Taalvoutjes: een Nederlandse website rond taalfoutjes en taal. Je kan je inschrijven op een nieuwsbrief, volgen op Instagram, maar ook spelletjes kopen in hun webshop zoals een kwartet of memokaartjes. Zelfs een verjaardagskalender of boeken over taalvoutjes.
 • https://vrttaal.net : je kan je inschrijven op een taaltip van de week. Elke week een mail in je mailbox met een taaltip. Op deze website kan je ook een taalspelletje zoek de fout. Er is zelfs een online schrijfassistent waarin je je tekst kan plakken en het programma haalt er de fouten uit. Fouten op gebied van -dt, naamwoorden, spelling. Maar ook de stijl wordt gecontroleerd: schrijf je te passief, de herhaling, naamwoordenstijl, enzovoort… Ook of een woord typisch Belgisch is. En je krijgt gratis taaltips bij je tekst!

Taalhulp

Als je een boek schrijft of een blog bezit, is alle taalhulp meer dan welkom. Hieronder een aantal handige online tools waar je bij het schrijven dankbaar gebruik van kunt maken.

Volgende websites geven een antwoord op veel voorkomende taalvragen:

 • www.woordenlijst.org : de officiële woordenlijst of het Groene Boekje
 • www.taaladvies.net : Je vindt er een uitgebreide verzameling van honderden taaladviezen. Je kan zoeken met behulp van een zoekmachine, een alfabetische lijst en een thematische indeling. Via de zoekfunctie kan je ook automatisch het Groene Boekje raadplegen. De website biedt ook de mogelijkheid om als je het antwoord op een taalvraag niet weet of niet terug vindt, dat je per e-mail een taaladviseur kunt raadplegen. Handig is ook de lijst met aardrijkskundige namen.
 • www.vlaanderen.be/taaladvies : dit is de openbare taaladviesdienst van de Vlaamse overheid waar je gratis advies over spelling, leestekens, woordgebruik, grammatica, uitspraak, tekstconventies zoals titulatuur en adressering, formulering en stijl kunt verkrijgen. Je kan er een gratis spellingsgids downloaden. Er is ook een taaltelefoon op het nummer 078/152025 die je elke werkdag van 9 tot 12 uur kunt bellen voor advies. Je krijgt direct een antwoord, tenzij dat niet mogelijk is, dan word je zo snel mogelijk terug gecontacteerd.
 • www.taalbank.nl : een weblog over taalverandering in het Nederlands. Je vindt hier het laatste nieuws over taalontwikkelingen en taal trends met elke werkdag een woord van de dag.
 • www.onzetaal.nl/taaladvies : op deze website kan je taaladviezen en de juiste spelling van een woord bekijken. Je kan ook taaladvies vragen (is wel in Nederland) via telefoon, whatsapp, mail of twitter @onzetaal
 • www.vandale.be : je kan een gratis woordenboek raadplegen, maar natuurlijk er ook de woordenboeken kopen (ook online versie). Elke dag is er een woord van de dag te lezen.
 • Ook De Standaard heeft een schrijfassistent die je helpt je tekst te controleren op spelling, stijl, enzovoort…: http://schrijfassistent.standaard.be/
 • http://ans.ruhosting.nl/e-ans/index.html is de online versie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst
 • Schrijf je vaak zakelijke brieven en zoek je hulp? Via https://www.tuxx.be/nl/voorbeeldbrieven/ kan je gratis een aantal brieven bekijken, bijv. een aanmaning, een begeleidende brief bij een offerte, het opzeggen van een abonnement, het nemen van ontslag, enzovoort… Je vindt er ook openingszinnen voor het schrijven van een zakelijke brief.

Gratis downloads

Je hebt ook taalgidsen die je gratis kan downloaden. Ik had reeds de gratis downloadbare spellingsgids van www.vlaanderen.be/taaladvies vermeld. Je hebt nog volgende boekjes die je kan downloaden:

Woordenboeken

Soms zoek je een woord in een andere taal of wil je enkele woorden vertalen. Je kan altijd via Google Translate werken, maar volgend woordenboek is iets kwalitatiever: een website om uit elke taal te vertalen in gelijk welke taal: https://www.deepl.com/translate

Zoek je een woordenboek in een andere taal (let op de websites staan in de taal waarin je een woord zoekt).

Boeken rond taal

In mijn boekenkast heb ik ook enkele boeken staan rond taal. Ik vermeld ze hier eventjes, maar er zijn er nog andere. Dit zijn de boeken die in mijn kast staan:

Foto: Pisit Heng via Unsplash

Lees ook:

Tools om een boek te schrijven (deel 1)
Tools om een boek te schrijven (deel 2)
Hoe schrijf je een plot voor je boek?

Vind je de informatie op deze website interessant, dan kan je me trakteren op een virtuele koffie via https://petje.af/blogschrijver.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks. Dit kost je niets, maar telkens je iets koopt via een affiliatelink op deze website, krijg ik een kleine vergoeding. Wil je meer weten over affiliatelinks, lees dan deze blogpost: geld verdienen met bloggen: affiliatemarketing
Over de auteur 

Bo Vickery is een selfpublishing auteur die door haar lezers de Belgische Dan Brown wordt genoemd. Wil je meer weten? Lees de pagina Over Mij.

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Enkele bijkomende taaltools en hulp bij taalproblemen

Tags

taal, taaladvies, taaltools, woordenboeken


Voor je weggaat, misschien lees je in deze blogs ook nog iets interessant?

Welk lettertype gebruiken voor mijn blog of website?

Betere webteksten op je blog of website – 9 tips

Ontvang gratis tips van Blogschrijver!

>
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial