De verdeling van je verhaal in plots

0  comments

In de meeste boeken, films, toneelstukken of series ondergaat een hoofdpersonage een verandering, een transformatie. In veel verhalen en boeken kan je de structuur verdelen in drie aktes. De eerste akte beslaat 25% van het boek, de tweede akte 50% en de laatste akte opnieuw 25%. De tweede akte is altijd het langste deel. Je hoeft je natuurlijk niet letterlijk te houden aan deze percentages.

Akte 1: conflict en crisis

In de eerste akte wordt je hoofdpersonage geconfronteerd met een conflict, een probleem of een crisis. Je laat hier je lezer kennismaken met je hoofdpersonage. Je zorgt ervoor dat je lezer nieuwsgierig wordt om verder te lezen. Je zet de toon of ‘the feel’ van je verhaal. Hier gaat het over: wie is het hoofdpersonage in je verhaal?

Akte 2: steven naar oplossingen

In dit middendeel, het belangrijkste deel probeert je hoofdpersonage de crisis, zijn problemen, het conflict op te lossen. Of probeert je hoofdpersonage zijn doel te bereiken. Daarbij wordt hij of zij geconfronteerd met dingen die verkeerd lopen, verkeerde keuzes, tegenwerking door andere personages, misverstanden. Maar in dit gedeelte zijn er ook dingen die lukken, interessante ontmoetingen, goede gebeurtenissen, want anders heb je wel een heel depressief boek (wat altijd wel kan natuurlijk, maar zelf schrijf ik toch liever dingen waarin er ergens een goede boodschap zit). Hoe dan ook, je hoofdpersonage is ‘op reis’ en legt een lange weg af. Waar akte 1 de huidige, oude situatie beschrijft, gaat akte 2 over een nieuwe situatie, nieuwe mensen, nieuwe avonturen. Hier gaat het over wat je hoofdpersonage leert.

Akte 3: de verandering en oplossing

Hier komt alles samen: het hoofdpersonage weet hoe hij de crisis, problemen, het conflict moet oplossen. Hij of zij is veranderd en pakt de problemen echt aan. Hier gaat het over wie je hoofdpersonage wordt. Als je een boek zou schrijven waarin je hoofdpersonage geen verandering doormaakt, dan voelt dat vaak onbevredigend aan voor je lezers. Een hoofdpersonage moet groeien, zoals wij in het leven zelf moeten groeien. Dat is het meest inspirerend en aantrekkelijk voor je lezers.

 Wil je meer hierover lezen? Deze tips komen uit het boek Save the cat! writes a novel van Jessica Brody. Deze tip heb ik geleerd van Eva Disselhoff. Want als je wilt schrijven, moet je ook leren, bijleren en het “vak” schrijven bijschaven.

Een ander boek dat de moeite waard is rond plots en structuur van boeken is een Engelstalig: Write great fiction – plots & structure van James Scot Bell.

Quote: Theysaidso
Foto:  Ibrahim Elwakeel via Unsplash

Lees ook:

Hoe schrijf je een plot voor je boek?
Tools om een boek te schrijven (deel 1)
Tools om een boek te schrijven (deel 2)

Vind je de informatie op deze website interessant, dan kan je me trakteren op een virtuele koffie via https://petje.af/blogschrijver.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks. Dit kost je niets, maar telkens je iets koopt via een affiliatelink op deze website, krijg ik een kleine vergoeding. Wil je meer weten over affiliatelinks, lees dan deze blogpost: geld verdienen met bloggen: affiliatemarketing
Over de auteur 

Bo Vickery is een selfpublishing auteur die door haar lezers de Belgische Dan Brown wordt genoemd. Wil je meer weten? Lees de pagina Over Mij.

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De verdeling van je verhaal in plots

Tags

hoofdpersonage, schrijven


Voor je weggaat, misschien lees je in deze blogs ook nog iets interessant?

Welk lettertype gebruiken voor mijn blog of website?

Betere webteksten op je blog of website – 9 tips

Ontvang gratis tips van Blogschrijver!

>
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial