We zien ze alle dagen op verschillende websites: lettertypes. Maar wist je dat de keuze voor een bepaald lettertype het lezen op een beeldscherm aangenamer kan maken of juist niet? Maar wist je dat niet alle lettertypes in alle webbrowsers worden weergegeven? Jij zult het lettertype dat je gebruikt op jouw computerscherm wel zien als je jouw website of blog maakt, maar dat betekent niet automatisch dat het lettertype overal wordt ondersteund. Als jouw gekozen lettertype niet ondersteund wordt, dan wordt het automatisch omgezet naar een basislettertype, namelijk Times Roman. Niet echt het meest leuke lettertype. Een goed lettertype, maar een beetje gewoon. Wie wilt er een gewone website? Je website is je visitekaartje. Een lettertype bepaalt je huisstijl. Door de keuze van een lettertype beslis je over de uitstraling van je website en onderneming. Maar hoe kies je dan een goed lettertype? Welke lettertypes zijn goed op een een scherm? Waar moet ik op letten?
Vier tips om een goed lettertype te kiezen dat een mooie uitstraling geeft aan je website of blog
1. Kies een eenvoudig lettertype dat schreefloos is
Schreefloos: wat is dat? Je hebt schreefloze lettertypes en lettertypes met een schreef. Een schreef is het onderdeel van letters dat aan de verticale lijnen van een letter uitsteekt of de ‘haakjes’ en ‘krulletjes’ die eraan plakken. In het gewone drukwerk, zoals boeken en kranten, wordt altijd een lettertype met een schreef gebruikt, maar voor een website is een lettertype zonder schreef de beste keuze die je kunt maken. Deze tekening van een lettertype maakt dit duidelijker: het rood is een schreef (of serif in het Engels):

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Schreef
Een voorbeeld van een schreefloos lettertype is Sans Serif:

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Schreefloos
De schreef heeft zijn oorsprong in het vroegere drukwerk dat handmatig was. De schreef zorgde ervoor dat een letter juist kon gepast worden op een regel, op één lijn. Zo kreeg je een krant of boek waarin de letters mooi op een rijtje, op een regel stonden. Een lettertype met schreef is minder leesbaar, omdat dit te maken heeft met de resolutie en pixels op het beeldscherm die in een klein formaat de schreef onduidelijker en waziger maken.
Betekent dit dat je nooit een lettertype met schreef mag gebruiken? Nee, een lettertype met schreef is wel bruikbaar voor grotere tekst. Zoals bijvoorbeeld een kop of hoofding.
2. Kies een groot lettertype
Om een goed leesbare website te bezitten, is een groot lettertype een must, net als een grote regelafstand. Dit maakt de inhoud van je webpagina overzichtelijk. Het lettertype moet groter zijn dan je op papier zou gebruiken. Dit is belangrijk omdat een websitebezoeker je website vooral ‘scant’ in plaats van leest. Meestal gebruikt men 16 px voor de grootte van het lettertype op een website. Een truc is om ongeveer 75 cm verder van je scherm te zitten en te kijken of je de tekst nog altijd kan lezen.
3. Zorg voor contrast
Je lettertype moet in contrast zijn met de achtergrond die je gebruikt op je website. Bij een lichte achtergrond (aan te raden, zie de blogpost betere webteksten op je blog of website – 9 tips) kies je een donker lettertype, zoals grijs of zwart. Bij een donkere achtergrond, past een witte kleur het best. Je kan ervoor opteren om de titels, koppen of hoofdingen op je website in een ander kleur te plaatsen om meer de aandacht te trekken naar je titels, koppen of hoofdingen.
4. Gebruik niet meer dan drie lettertypes
Het is verleidelijk om meerdere lettertypes te gebruiken op je blog of website. Twee of drie verschillende lettertypes zijn echter het maximum dat wordt aangeraden om te gebruiken op je blog of website. Meer lettertypes leiden gewoon de aandacht af. Niet doen dus.
Nu weet je waarop te letten om een goed lettertype te kiezen, maar welke lettertypes worden meestal gebruikt?
De populairste lettertypes
Als je kijkt op websites, zijn de meest gebruikte lettertypes Verdana, Calibri en Arial. Op Google Fonts kan je lettertypes bekijken. Op het moment van deze blogpost zijn de 5 populairste lettertypes Roboto, Open Sans, Noto Sans JP, Lato en Montserrat. Bijvoorbeeld Bol.com en Coolblue gebruiken Open Sans.
Veel lettertypes stralen een bepaalde stijl uit. Zo heb je lettertypes die eerder vrouwelijk zijn door hun ronde lijnen (Quicksand, Merryweather of Ubuntu), terwijl anderen door hun rechte, robuuste lijnen eerder als mannelijk beschouwd worden (PT Sans, Oswald, Barlow). Voor quotes kan je bijvoorbeeld een duidelijk leesbaar handgeschreven lettertype gebruiken, bijvoorbeeld Architects Daughter, Shadows Into Light of Neucha. Of wil je een vintage look, dan kan je kiezen voor Kalam, Handlee of Badscript, te gebruiken voor koppen of titels, korte tekst of quotes.
Wil je een inspirerende website? Dan kan je verschillende stijlen combineren. Of de stijl voor je doelgroep gebruiken: een blog over vrouwelijke onderwerpen is gebaat met een lettertype in een vrouwelijke stijl en een website met een mannelijke doelgroep, gebruikt beter een stoer, mannelijk lettertype zonder veel franjes.
Hoe pas ik het lettertype op mijn blog of website aan?
Ik ken enkel WordPress voor het maken van een website, dus kan ik enkel hierover schrijven. Bij de meeste thema’s kan je gemakkelijk het lettertype aanpassen. Maar hou er rekening mee dat dit een grote verandering is van de look van je website of blog. Hou het simpel is mijn motto: geen te ingewikkeld lettertype, een basic lettertype en niet te veel lettertypes door elkaar. Verander ook niet te veel van lettertype, dat betekent immers telkens een verandering van je huisstijl en uitstraling.
Lukt het niet? Dan kan je altijd de plug-in Easy Google Fonts op je website installeren. Met deze plug-in heb je veel mogelijkheden om te wijzigen van lettertype op je website.
Wil je helemaal niet te veel tijd besteden aan de keuze van een
lettertype? Verdana of Arial is altijd een goede en veilige keuze.
Lees ook bij Blogschrijver:
Wat zijn de 10 eigenschappen waaraan een goede blogpost moet voldoen?
Betere webteksten op je blog of website – 9 tips
10 blogposts die werken bij het publiek