Als je wilt groeien en meer bezoekers wilt aantrekken, is het ook belangrijk dat je bezoeker gemakkelijk zijn weg vindt op je blog. Een sitemap kan daarbij handig zijn. Een sitemap, het woord zegt het zelf, is een kaart van je blog of website. Een pagina waarop de bezoeker kan zien waar hij naartoe kan surfen en wat er allemaal op je website staat. Dit is iets anders dan de Xtml-sitemap waarover ik het had in de blogpost hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn ranking in Google verbetert?
Een sitemap op je website is niet enkel handig voor de bezoekers, maar ook voor je SEO-ranking. Alhoewel dit niet de meeste invloed zal hebben, maar Google houdt van pagina's met veel interne links en dat is zo bij je sitemap. Plaats een link naar de pagina met je sitemap ook in je footer.
Er bestaan hiervoor verschillende plug-ins, ik gebruik WP Sitemap Page. Je kiest in de plug-in hoe je wilt dat je sitemap eruit ziet. Welke links er wel en niet moeten vermeld worden in je sitemap. Dan kopieer je de html-code die je krijgt, je plakt die op de pagina die je wilt via een blok met de naam 'eigen html-code'. Of je maakt een nieuwe pagina die je niet opneemt in je menu waarop je de code plakt. Een link naar deze pagina plaats je in de footer van je website met de vermelding sitemap.
Een alternatief is Simple Sitemap waar je één code hebt om te plakken: alles staat alfabetisch. Zo weet je bezoeker je altijd te vinden. Hoe gebruiksvriendelijker, hoe sneller een bezoeker terugkeert. Dus is een hiërarchische sitemap waarop alles geordend staat volgens de structuur van je website iets wat je nodig hebt. Er bestaan nog andere plugins, kijk wel altijd of de plugin in kwestie regelmatig geupdated wordt. Als dat niet het geval is, dan zoek je best een alternatief uit veiligheidsoverwegingen.
Als je niet weet hoe wat een plug-in is of hoe te installeren, dan kan je via deze pagina WP Handleiding wat is een plug-in alle informatie vinden. Wie graag tutorials via een video ziet en niet schuw is van de Engelse taal, kan via WP Beginner op Youtube veel uitleg vinden, je kan je ook abonneren op hun kanaal. Ook op de website van WP Beginner kan je veel informatie vinden. Dit is hoe zij het doen:
Foto: Nik Shuliahin via Unsplash